Барселона е една от водещите туристически дестинации. Притокът на туристи

...
Барселона е една от водещите туристически дестинации. Притокът на туристи
Коментари Харесай

Имот в Барселона или в София - къде е по-добре за инвестиции?

Барселона е една от водещите туристически дестинации. Притокът на туристи прави по този начин, че цените на парцелите и наемите в града да са при едни много високи равнища, което е изцяло разумно.

Когато към това прибавим и обстоятелството, че Испания не е измежду европейските водачи по заплати и стандарт на живот, а безработицата е при равнище над 20%, картинката за испанците наподобява още по-неприятна. Тоест, несъмнено жилищата в Барселона не са изключително налични...

Сигурно ще си помислите от всичко казано до тук, че имотният пазар в Барселона е доста по-недостъпен за испанците, спрямо да вземем за пример този в родната столица - София. А какво ще кажете, в случай че ви кажа, че обстановката в родната столица не е изключително по-добра...

Поскъпването на парцелите в София, през последните две години - с към 30% за този интервал, в среда на надалеч по-слабо покачване на действителните приходи на популацията, прави тъй че, парцелите в София да не са изключително налични. Ситуацията се утежнява и от обстоятелството, че наемите също се покачиха доста, през последната година-две.

И до момента в който се разхождам из Барселона (понеже съм на почивка), няма по какъв начин да не погледна, към равнищата на цените и наемите на парцелите в града.

Среден наем на тристаен апартамент отвън центъра на Барселона е при равнища от към 875 евро, съгласно статистиката на един от водещите уеб сайтове, за парцели, който откривам. За съпоставяне, съгласно роден уебсайт, междинния наем в София, за сходен тристаен, отвън центъра е 471 евро.

Дотук, нещата наподобяват относително добре, за живеещите чартърен в родната столица.

Когато се вземат в поради равнищата на наемите обаче, те би трябвало да се съпоставят с прихода на живеещите в съответната дестинация. Според статистиката на изданието numbeo.com, междинния чист приход на живеещите в Барселона е 1 361 евро. Или наемът, плащан от барселонци е 64% от прихода им.

За съпоставяне, междинния чист приход на софианец, съгласно същото издание е 560 евро. Или междинния наем в София, е в размер на близо 84% от междинния приход на столичани.

Всъщност освен наемите съставляват по-малък % от приходите в Барселона. Въпреки, че като цяло потребителските артикули са приблизително с към 50% по-ниски в София, спрямо тези в каталунската столица, стандарта на живот в столицата ни, е с към 30% по-нисък, спрямо Барселона.

Това с помощта на надалеч по-ниските приходи за столичани.

По отношение на вложенията в недвижими парцели обаче, за отдаването им чартърен, родната столица, към момента е в по-изгодна позиция. Въпреки, че наемите са по-високи в Барселона, както към този момент уточнихме, доходността от наеми, при покупката на парцел е по-лоша в Барселона.

Това, тъй като продажните цени на парцелите в Барселона са три пъти по-високи от тези в София (извън центъра), до момента в който равнищата на наемите са към два пъти по-големи.

При междинна цена за квадратен метър от 3 000 евро, отвън центъра на Бърселона и наем от към 10 евро на кв. м., доходността от наеми в Барселона е 4%.

За съпоставяне при наем от 5.6 евро, отвън центъра на София, и продажна цена от към 1 100 евро за кв. м., доходността на кв. м. закупен парцел в София, от отдаването му чартърен, възлиза на 6.1%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР