Бъркотия настана на световните финансови пазари, след като паника на

...
Бъркотия настана на световните финансови пазари, след като паника на
Коментари Харесай

Трети ден на загуби на световните пазари

Бъркотия настана на международните финансови пазари, откакто суматоха на Уолстрийт в понеделник вечерта срина акциите в Европа и Азия във вторник.

Страховете на вложителите на " Уолстрийт " в понеделник вечерта сринаха индустриалния фондов показател " Дау Джоунс " за по-малко от час с 1500 пункта след месеци еуфория, изтъквана постоянно от президента Доналд Тръмп, предадоха международните организации.

Предаван онлайн по малкия екран, сривът на " Дау Джоунс " прикова вниманието на минувачите в Ню Йорк. След леко повишение, последвало срутва, до затварянето на борсата показателят загуби 4.6 % - най-големият спад след финансовата рецесия от септември 2008 година

Белият дом реагира с уверението, че вниманието на президента Тръмп е ориентирано към дълготрайните фундаментални индикатори на стопанската система, която остава извънредно мощна.

" Стандарт енд пуърс " завърши в понеделник с 4.1% спад. Повечето показатели в Лондон и Франкфурт пък записаха спадове от към 3% - най-лошата обстановка на европейските тържища от деня на английския референдум за овакантяване на Европейски Съюз.

" Файненшъл таймс " изяснява протичащото се с края на времената на евтините пари и обръщането на посоката към по-висок инфлационен напън и надлежно – по-високи лихви.

Във вторник заран спад от над 4 % последва на борсата в Токио, където показателят " Никей " загуби 929 пункта до 21 752 - най-ниската стойност от октомври.

В утринната сесия във вторник " Дау Джонс " продължи да се срутва, като понижението беше с 0.77%. Във вторник понижението при европейските показатели беше с към 2%

В момента, когато " Дау Джоунс " се срина, президентът Тръмп говореше на събитие в щата Охайо, само че не сподели нито дума за тържищата. Тръмп не е пропущал да се похвали постоянно, когато показателите се покачват, отбелязва " Ройтерс ".

Сътресението на " Уолстрийт " съответства с встъпването в служба на Джероум Пауел, новия президент на Федералния запас (централната банка на САЩ), отбелязва ДПА. След като постави клетва, Пауел сподели, че американската финансова система е по-силна и по-устойчива, в сравнение с е била преди финансовата рецесия през 2008 година, прибавя ДПА.

Според анализатори, представени от " Файненшъл таймс ", пазарите реагират на проинфлационните упования. " Пазарите стигат до заключението, че американската стопанска система е покрай прегряване и рисковете от инфлация са по-големи от рисковете от криза ", счита Торстен Слок, основен икономист в Дойче банк.

По думите му по-високата инфлация значи по-високи лихви.

" Затегнете коланите ", приканва и Стефан Купмън, анализатор в Рабобанк.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР