Bard не е добра търсачка. Нито пък ChatGPT, или чатботът

...
Bard не е добра търсачка. Нито пък ChatGPT, или чатботът
Коментари Харесай

Според Google, чатботът им Bard не е търсачка – тогава какво е той?

Bard не е добра търсачка. Нито пък ChatGPT, или чатботът в Bing. Ще отнеме известно време да разберем в какво в действителност са положителни и по какъв начин да ги използваме..

Емил Василев преди 11 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 8:46 | 20.03.2023

Александър Аузан пред Forbes: „ Русия изгуби основния си коз “

IT НовиниДаниел Десподов - 9:00 | 19.03.2023

ChatGPT реши да провежда протест и да избяга от своите създатели 

IT НовиниЕмил Василев - 14:21 | 20.03.2023

Съединени американски щати изпратиха разследващ дрон над Черно море, след случая със сваления MQ-9

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

„ Bard е допълнение към търсенето. “

Така Гугъл разказва връзката сред Bard, новия си чатбот, който през днешния ден влиза в бета проби, и търсачката си. Според вижданията на компанията Bard е не толкоз инструмент за намиране на информация, колкото метод за автоматизирано генериране на хрумвания, имейли, или пък стихотворения. Искате отговори на запитвания за търсене? За това е предопределено търсенето в Гугъл. В долната част на множеството отговори на Bard даже има бутон „ Гугъл It/Потърси в Гугъл “.

Проблемът с Bard – а в действителност и със всеки чатбот, в това число ChatGPT и новия чатбот в Bing е, че Гугъл в действителност не избира по какъв начин да го употребявате. Хората прекараха последните няколко месеца, употребявайки ChatGPT, с цел да заместят търсачките и се чудеха какво би могло да се случи с облагата на Гугъл. Дори съперниците на Гугъл виждат чатботовете като търсачки: Главният изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела съобщи, че са пуснали чатбота на Bing, с цел да се бори с Гугъл.

От позиция на потребителското преживяване, Bard е единствено текстово поле. А какво ни учи Гугъл повече от две десетилетия да вършим с текстово поле? Да вкарваме поръчки за търсене в него. Междувременно Гугъл прекара последните няколко години, с цел да се трансформира в „ потребен “, употребявайки Гугъл Assistant за доста по-директно отговаряне на потребителски въпроси и добавяйки повече информация на страницата с резултатите, тъй че в никакъв случай да не се постанова да кликате на някоя от тях.

Bard е търсачка – и то извънредно настояща за Гугъл. Независимо дали Гугъл желае да го признае, сега тя слага началото на бъдещето в търсенето.

Изглежда, че методът, по който Гугъл приказва за Bard се основава на това което Bard фактически може да прави.

При първичните ни проби установихме, че хората на драго сърце го употребяват за случаи на приложимост като обмисляне на кварталното си празненство.

казва Сиси Хсиао, вицепрезидент по продуктите в Гугъл и един от ръководителите на Bard

Поне към този момент тя назовава Bard „ креативен помощник “ и не наподобява обезпокоена, когато Bard сбърка някоя новинарска поръчка.

За това си има търсене в Гугъл, нали?

споделя още тя

Според нея „ Bard в действителност е тук, с цел да оказва помощ на хората да развиват въображението и продуктивността си “.

Всичко това е добре, само че Bard е чатбот с общо предопределение: празно текстово поле, в което хората могат да вкарват своите въпроси, очаквания и странни мечти и да получават незабавна противоположна връзка и отговори. Дори самото текстово поле подканва към проучване – всичко, което се споделя, е „ въведете текст тук “.

Гугъл е сложила някои ограничавания в прекарването, пробвайки се да стесни обсега на Bard единствено до нещата, които прави добре. Той ще откаже да ви каже по какъв начин да извършите иприт (Отровно вещество с кожно-обривно действие), да вземем за пример. Гугъл лимитира и отговорите които може да получите в една сесия с Bard. Илай Колинс, вицепрезидент в Гугъл Research и различен от ръководителите на Bard, не желаят да кажат какъв брой тъкмо въпроса можете да му зададете, като се изключи че броят им е едноцифрен, с цел да не излязат нещата отвън надзор. Гугъл също тества артикули, сходни на Bard отдавна.

В прочут смисъл Bard в действителност се вписва тъкмо във визията на Гугъл за бъдещето на търсенето. Миналата година, на годишното събитие Search On, ръководителите на Гугъл обясниха, че множеството консуматори идват в Гугъл не в търсене на отговори, а на завършения. Те желаят да научат повече за известни персони, търсят занимателни неща за правене в нов град, желаят нещо ново, което да гледат, четат или готвят довечера.

Точно това са нещата, с които Bard може да се оправи доста добре. В този смисъл той е по-скоро асистент за нови и свежи хрумвания, в сравнение с бот на който да задавате въпроси и да чакате отговори, а при търсенето е по този начин, че би трябвало да вършиме и двете. И до момента в който потребителите може да не виждат, че Bard може да им предлага пет чудесни ресторанта в Сан Франциско да вземем за пример, само че не и петте най-хубави. Гугъл постоянно обича да загатва, че 15 % от поръчките за търсене всеки ден са неща, които в никакъв случай преди не са били въвеждани в Гугъл.

Гугъл желае да гледате на Bard като на занимателна играчка, като на взор към едно далечно бъдеще, само че в случай че наподобява като търсачка, приказва като търсачка и има адрес google.com в URL адреса, хората евентуално ще го употребяват като търсачка, а това може да се отрази зле на Гугъл.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР