Барби забранен в Кувейт, тъй като Ливан настоява за действие

...
Филмът за Барби е забранен в Кувейт и е изправен
Коментари Харесай

Филмът за Барби е забранен в Кувейт и е изправен пред призиви за забрана в Ливан на фона на критиките в арабския свят за социалните среди на филма стойности.

Кувейт е действал, за да защити "обществената етика", каза държавната информационна агенция. Министърът на културата на Ливан обвини филма в „насърчаване на хомосексуалността“.

Болбъстърът обаче се показва в консервативни страни в региона, включително Саудитска Арабия.

Филмът спечели над 1 милиард долара в световен мащаб само за седмици след премиерата си.

Лафи ал-Субайеи, ръководител на борда за филмова класификация на Кувейт, каза, че обикновено бордът изисква филмови сцени, за които се смята, че оскърбяват културата на страната му, да бъдат отрязани.

Но когато насърчават поведение, държавата смята за неприемливо, те са забранени направо.

Филмът „обнародва [и] идеи и вярвания, които са чужди на кувейтското общество и обществения ред“, говорител за Министерството на информацията на Кувейт, казаха.

В сряда ливанският министър на културата Мохамад Мортада поиска от вътрешното министерство да "вземе всички необходими мерки за забрана" на Барби.< /p>

Той каза, че филмът „насърчава хомосексуалността и транссексуалността… подкрепя отхвърлянето на настойничеството на бащата, подкопава и осмива ролята на майката и поставя под въпрос необходимостта от брак и наличие на семейство".

След обаждането на г-н Мортада ливанският вътрешен министър и държавен съдия Басам Маулауи поискаха от комитета за цензура на страната да прегледа филма.

Министърът е подкрепян от шиитското ислямистко движение Хизбула. Миналия месец нейният лидер каза, че хомосексуалността представлява "непосредствена опасност" за ливанското общество и призова властите да забранят събития, за които се смята, че я насърчават.

Ходът идва на фона на "вълна от фанатизъм" в страната, каза Айман Мана, изпълнителен директор на Samir Kassir Foundation, ливанска правозащитна организация, пред Ройтерс. агенция.

"Това е част от по-широка кампания, която обединява Хизбула, християнската крайна десница и други висши религиозни лидери в целенасочена кампания срещу ЛГБТ хора ”, каза г-жа Мхана.

Филмът също се разори от цензурата на други места, включително във Виетнам за включването на карта, показваща оспорвана китайска териториална претенция в Южен Китай Море.

С участието на Марго Роби като Барби и Райън Гослинг като Кен, филмът разказва история за съзряването на детския герой, където тя изследва своята самоличност и насърчава колегите Mattel Inc кукли да изразят индивидуалността.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР