Барбара Пьониш прекарва по-голямата част от времето си в редене

...
Барбара Пьониш прекарва по-голямата част от времето си в редене
Коментари Харесай

Да възстановяваш документите, унищожени от тайната източногерманска полиция Щази

Барбара Пьониш прекарва по-голямата част от времето си в редене на пъзели. По-точно във възобновяване на планина от документи, унищожени при рухването на Берлинската стена от тайната източногерманска полиция Щази.

Пьониш преди време е била книговезец. Сега тя е част от екип от 10 души, който усърдно сглобява разследващи отчети, персонални писма и политически документи, които Щази е натрупала, а по-късно обезверено е пробвала да унищожи преди 30 години, когато комунистическият режим в Източна Германия рухна, предава Българска телеграфна агенция.

След като Берлинската стена падна на 9 ноември 1989 година, всяващата боязън загадка полиция се е захванала да нарязва на дребни части всичките си досиета. А когато машините за рязане на хартия се претрупали и спрели да работят, членовете на Щази решили да късат документите на ръка, да разбъркат частите или да ги изгорят.

На 15 януари 1990 година обаче " цивилен комитети " нахлуха в постройките на Щази, в това число в централата й в Източен Берлин, изземвайки милиони досиета и към 16 000 чувала с накъсани документи.

" Детективска работа "

Три десетилетия по-късно тайните от тези архиви не престават да излизат нескрито, с помощта на Барбара Пьониш и сътрудниците й.

" Харесва ми да нареждам пъзели и да изследвам, наподобява малко на детективска работа ", изяснява Пьониш. Самата тя е от Източна Германия. " Човек изпитва задоволство, когато успее да сглоби това, което е било скъсано преди 30 години. Защото знам, че този материал ще бъде проучен от архивист и това ще ни помогне да се надигнем пред предишното. "

Министерството на държавната сигурност, основано в Източен Берлин и известно с името Щази, бе един от най-ефективните принадлежности за репресии през своето близо 40-годишно битие. През Студената война то е имало над 270 000 чиновници, в това число доста информатори измежду популацията, поради което източногерманското общество бе едно от най-изкъсо следените в Източния блок.

Хиляди шпиони бяха разкрити, когато досиетата на Щази станаха общодостъпни след обединяването на Германия през 1990 година

Така доста източногерманци научиха, че техни другари и родственици са били " неофициални сътрудници " на Щази.

Това, което Пьониш разказва като собствен " дребен принос в изправянето против предишното ", в действителност е Херкулесова задача, оказваща въздействие върху живота на хиляди хора.

Пьониш подрежда грижливо парченца хартия, затиска ги поотделно, с цел да не се разхвърчат, а най-после ги залепва, когато е сглобила целия документ. Тя акцентира, че ключът към триумфа на работата й е освен търпението, само че и " голямата отговорност ".

Сред персоналните документи, които е съумяла да възвърне, има писмо, написано от майка, молеща Щази да освободи сина й. " Беше преди няколко години и фактически ме трогна ", споделя тя.

Технологиите не са задоволителни

От началото на възобновяване на документи на ръка през 1995 година са били съединени близо 500 чувала с парченца хартия или над 1,5 милиона страници.

От архивите изскачат гръмки разкрития - да вземем за пример документите, доказващи по какъв начин страната е карала източногермански спортисти да употребяват допинг. Други неща може да останат скрити с години. На един човек са му нужни приблизително 18 месеца, с цел да сглоби един чувал хартийки, споделя ръководителят на екипа Андреас Лодер.

Имайки поради, че всеки чувал съдържа фрагменти, равняващи се на сред 2500 и 3500 страници, остават още 55 милиона страници за възобновяване.

През 2013 година въвеждането на нова технология за редене на пъзели, създадена от изследователския институт " Фраунхофер ", разсъни очаквания. Устройството обаче се оказа некомпетентно да се оправи със стотици хиляди фрагменти.

Разработва се нова машина. Архивистите се надяват тя да влезе в приложимост до няколко години.

Уте Михалски, отговаряща за надзора на работния развой, признава, че не може да планува дали всички фрагменти ще бъдат съединени един ден. Тя е задала като приоритет документите, " съдържащи информации за следени от Щази хора ".

" За доста наранени хора е извънредно значимо възобновяване " на тези документи, споделя тя. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР