Барбадос, която в полунощ стана република и се сбогува с

...
Барбадос, която в полунощ стана република и се сбогува с
Коментари Харесай

Барбадос стана република и обяви Риана за национален герой

Барбадос, която в среднощ стана република и се сбогува с ръководството на английската кралица Елизабет Втора, разгласи певицата Риана за народен воин, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция. Решението бе обявено от премиерката Мия Мотли по време на обилните тържества, с които бе оповестена Барбадоската република, Риана одобри почетното самопризнание.

Точно в среднощ Барбадос публично се разгласи за република и към този момент не признава кралица Елизабет Втора за собствен държавен глава. Островната страна на Карибите, известна с райските си плажове, рома си и с родената там международна звезда Риана, към този момент си има различен държавен глава. Това е Сандра Мейсън, която до момента беше военачалник губернатор на страната. Мейсън, която е на 72 години и е била арбитър и прокурор, както и дипломат на Барбадос във Колумбия, Венецуела, Чили и Бразилия, постави клетва като държавен глава в среднощ в столицата на Барбадос - Бриджтаун. Пищната гала на Площада на героите бе белязана от замяната на знамето на английската кралица с флага на страната. " Народът на Барбадос би трябвало да образува бъдещето на страната. Народът е страж на страната ", съобщи в първата си тирада като президент Мейсън. На церемонията прозвуча държавния химн и отекнаха 21 топовни салюта.

Специално за церемонията в Барбадос пристигна и принц Чарлз, наследник на Елизабет Втора и английски престолонаследник. Той съобщи на локалните управляващи най-сърдечните поздрави от майка си. " Създаването на тази република е опция за ново начало ", съобщи Чарлз. " От най-мрачните дни на нашето минало и потресаващата свирепост на робството, което вечно беляза нашата история, народът на този остров построи своя личен път с изключителна мощ на духа ", добави Чарлз.

Заради церемонията по оповестяването на републиката комендатският час в Барбадос, натрапен поради коронавирусната пандемия, краткотрайно бе анулиран, с цел да могат барбадосците да излязат по улиците на столицата и на други обитаеми места и да се порадват на обилната заря в края на тържествата.

Барбадос разгласи самостоятелност от Обединеното кралство през 1966 година, само че от този момент сходно на Австралия или Канада признаваше английската кралица за собствен държавен глава. Сега след оповестяването на Барбадоската република стана ясно, че страната остава член на Общността на нациите.

По време на тържествата премиерката на Барбадос Мия Мотли връчи на принц Чарлз най-престижното държавно отличие - Ордена на свободата. Но това породи дискусия. Според Кристина Хиндс, професор по интернационалните връзки в Западноиндийския университет на Барбадос, английското кралско семейство е отговорно за употребата на този регион и не е поднесло никакви публични извинения или е платило компенсации поради нанесените вреди.

Според локални деятели английската колонизация и робството са директно виновни за неравностите на острова. Въпреки че физическите вериги на робството са счупени, в съзнанието на хората остават ментални вериги, съобщи Фирхана Булбулия, основателка на Мюсюлманската асоциация на Барбадос. Между 1627 и 1833 година в Барбадос идват към 600 хиляди взети в иго африканци, които работят в захарните плантации, от които британските притежатели вършат положения.

Барбадосци напомнят също така, че младата република има още по-спешни проблеми за разрешаване, като икономическата рецесия, породена от коронавирусната пандемия, която единствено акцентира зависимостта на страната от туризма, изключително от английския. Преди пандемията островът беше посещаван годишно от над 1 милион души. Сега улиците на обитаемоте места са пусти, а безработицата е достигнала близо 16 %, което е с 9 % повече спрямо предходната година, макар заемите, взети от държавното управление за финансиране на публичния бранш и основаване на работни места.

Барбадос е с население 300 000 души.

Последно на Карибите република беше оповестена през 70-те години на предишния век. Тогава Доминика, Тринидад и Тобаго и Гвиана станаха републики. А последният път, когато английската кралица беше отстранена като държавен глава, беше през 1992 година, когато Мавриций, остров в Индийския океан, се разгласи за република.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР