Банята в Банкя ще работи отново. Банята не беше в

...
Банята в Банкя ще работи отново. Банята не беше в
Коментари Харесай

Банята в Банкя отваря врати до две години

Банята в Банкя ще работи още веднъж . Банята не беше в употреба 17 години. Най-рано банята ще посрещне своите гости след 540 дни.

Това стана ясно откакто през днешния ден кметът на курортния град Рангел Марков подписа контракта с " Консорциум Банкя 2020 " ДЗЗД за планиране, реституция, консервация и социализация на Голямата балнеолечебница. Това стана и в наличие на общинския консултант Анна Стойкова, жители, чиновници и публицисти.

Банята е на път да отвори порти до 2 години.

Банята в Банкя се открива през далечна 1911 година Тя е грандиозна за тогавашните условия, невиждана по величина и хубост на Балканите. Сградата е дело на арх. Хохедер. Банята е била употребена както от локалните и курортистите, по този начин и от царски особи. Това й дава привилегията да се назовава Царската Баня.

Банята обаче стопира да работи през 2001 година Местното ръководство обмисля вид за концесия, само че той два пъти не сработва.

И двата пъти, в които Балнеолечебницата е предлагана 2013 и 2015 година, са били купени документи, само че не се е явил нито един претендент . Една от аргументите е, че за Пенсионните сдружения, които биха имали интерес към сходна инвестиция, има законови спънки.

Сегашното решение се случва против отстъпването на срочно право на градеж за 35 години за хотел наоколо до Банята , само че отвън рамките на парка, общината ще получи сумата от 8, 115 млн. лева без Данък добавена стойност за планиране, консервация, реституция и социализация на Банята. Така тя си остава на общината, а след 35 години ще разполага и с хотела към нея.

Пенсионното сдружение " Алианц " закупило правото на градеж на хотел, който ще разполага със 150 кревати , открит и закрит басейн, закрит паркинг и открит летен спектакъл с над 200 седящи места. С получените от " Алианц " средства се стига и до днешното историческо за Банкя събитие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР