Банско обяви календара със събития за летния сезон ПИРИН РЪН 27

...
Банско обяви календара със събития за летния сезон
ПИРИН РЪН 27
Коментари Харесай

Банско обяви календара със събития за летния сезон

Банско разгласи календара със събития за летния сезон

ПИРИН РЪН 27 юни 2021г.

За 11-та поредна година град Банско и величествената Пирин планина ще събере най-хубавите планински и рискови спортисти за изкачването на връх Вихрен в надпреварата по планинското тичане и колоездене Пирин Рън 2021. Събитието се провежда от съдружие „ Спортен клуб маратон “ взаимно с Община Банско. Маратонът събира над 70 участника от цялата страна и ще се организира в три дисциплини:

– съревнование по планинско тичане – 13 км;

- съревнование по планинско колоездене – 26км;

- планински дуатлон /колоездене и бягане/ - 29км.

БАНСКО НОМАД ФЕСТ от 28 юни до 4 юли 2021г.

За втора поредна година над 300 цифрови номади ще се съберат в град Банско. В рамките на седем дни те ще имат опция да почерпят практично познание и мотивация от опита и историите на 50 вдъхновяващи представителя, които са подготвили невероятна композиция от презентации, работилници, спортни занимания и природа.

Номадите – хора, които пътуват и работят онлайн – ще имат опция да опишат за своите разбирания и стандарти на живот, наслаждавайки се на красивата Пирин планина. Споделеното работно място в Банско сплотява номадската общественост в града и има към 100 члена през годината.

ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ от 28 юни до 4 юли 2021г.

По самодейност на Регионалната занаятчийска камара - Банско с поддръжката на Община Банско за първа година се провежда Панаир на занаятите. Гостите и жителите на града ще имат опцията да се насладят и да се допрян до традициите и демонстрациите на български занаяти показани от локалните майстори.

ФЕСТИВАЛ НА БАЛКАНСКОТО ВЕСЕЛИЕ „ БАЛКАНСКИ КОТЕЛ “ 2 и 3 юли 2021г.

От 2 до 3 юли ще се организира първото издание на фестивала. Организатор на фестивала е продуцентска компания „ ЕНИ ФИЛМ “ с поддръжката на Община Банско. По време на фестивала ще чуете и видите всички жанрове на изкуството – артисти, инструменталисти, танцьори, групи за изворен фолклор и пресъздаване на традиции, както и кулинари – експерти и фенове. Програмата на фестивала включва музикално танцова фиеста с присъединяване на атрактивни професионални и любителски обединения и самостоятелни осъществявания от България и Балканите. Надсвирване и надиграване, обилна кулинарна галерия на обичайни бански специалитети и церемония концерт.

ПИРИН СКАЙ 3 и 4 юли 2021г.

За втора поредна година ще се организира двудневното планинско предизвикателство във високата част на Пирин. В рамките на един уикенд се организират няколко надпревари по тичане. Ден 1 е денят на отвесния километър от Бъндеришка поляна до връх Кутело. Ден 2 е деня на Пирин скай в две дисциплини 34 км и 10км. Организатори на събитието са организациите Рън БГ и Трайл систем.

КУЛТУРНИ ВЕЧЕРИ „ ТРАДИЦИИ И ИЗКУСТВО “ от 2 юли до 22 септември 2021г.

За седма поредна година ще се състои неповторимия план на Община Банско Културни вечери „ Традиции и изкуство “ – в продължение на два месеца Туристическия информативен център се трансформира в самобитен конгрес на банската просвета. Жители и посетители на града имат опция да вземат участие в проведени демонстрации и да научат позабравени към този момент занаяти и умения - предене и пресукване на вълна, плетене на шушони, бродириране на сувенирни топки, плетене на кука игла, направа на сувенири от тъкани, везане на гоблени, проява на българска бродерия и дърворезба. Тъкането на разбой в музей „ Велянова къща " е една от атракциите, заложени в програмата, като съумява да придвижи хората в различен отминал свят - достоверен и пъстър.

Демонстрациите се съпровождат от фолклорни сформира от всички селища на Община Банско, които в същото време показват локалното музикално благосъстояние изразено с достоверни принадлежности и обичайни бански песни и културното завещание, изразено в достоверни носии от района.

За запалените по национални песни и танци в читалище „ Никола Вапцаров " се организират уроци по тамбура и уроци по национални танци.

Гостите на града имат опция да се допрян до богатото културно-историческо завещание на региона, като посетят проведените от Музеен комплекс еднодневни турове до археологически комплекс „ Свети Никола”, късно антична цитадела „ Ситан Кале” и инфотурове в Музеен коплекс – Банско. Образователни интерактивни игри „ Деца в музея " подаряват на децата мемоари за едно незабравимо лято в Банско.

Множество локални създатели преобразяват фоайето на Посетителския информативен център като се провеждат изложения на тематики живопис, цифрова графика, художествена обработка на дърво и дървопластика, рисувано стъкло, икони, енергийни картини, ковано желязо и други.

Разбира се, помислено е и за кино почитателите с разнообразни филми за Банско и бански дейци, представители на духовния и на литературния свят, които се прожектират в Туристическия информативен център.

ДНИ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО 9 и 10 юли 2021г.

За първа година ще се състои кино навън на централния площад с два модерни български кино лентата - комедиите „ Академия за мъже “, режисьор Георги Костов и „ Летовници “, режисьор Ивайло Пенчев. Организатор на събитието е сдружението „ Кино под звездите “ ЕООД със съдействието на Община Банско.

ЛЯТНА ОПЕРНА ВЕЧЕР НА ОТКРИТО 17 юли 2021г.

Камерна опера Благоевград с поддръжката на Община Банско за втора поредна година ще зарадва гостите и жителите на града ни с две представления от тазгодишния им календар на режисьора Станислав Кимчев. Едноактната комична опера „ Слугинята стопанка “ и „ Капелмайсторът “ – оперен театър за дребни и огромни.

ЛЯТНА ФИЛМОМАНИЯ ПОД ЗВЕЗДИТЕ 22,23 и 24 юли 2021г.

XII-тo издание на “Лятна филмомания под звездите” ще се организира на площад „ Никола Вапцаров “ с прожекция на 10 от най-хубавите филми от програмата на Банско филм фест. Всички посетители на Банско ще получат кино подарък под звездите и ще могат да се допрян до най-хубавото от международното рисково и планинарско кино. Организатори са Община Банско, Читалище „ Никола Вапцаров “ и съдружие „ Международен фестивал на планинарския филм “.

СЕДМИЦА НА РЪЧНОТО И ТРАДИЦИОННО ИЗКУСТВО от 30 юли до 5 август 2021г.

За пръв път тази година в град Банско ще се организира Седмица на ръчното и традиционо изкуство с участници от 15 страни. Организатори са Международната мрежа „ ХоумНет Източна Европа и Централна Азия “ взаимно с община Банско и с поддръжката на Задруга на банските механджии „ Уникално Банско “ и Съюз на туристическия бизнес Банско. Гражданите и гостите на града ще се срещнат с традициите в ръчните произведения от Източна Европа и Азия. В продължение на една седмица ще следят демонстрации от разнообразни майстори както от България, по този начин също и от чужбина.

КОНЦЕРТ СПЕКТАКЪЛ НА САМОДЕЙНИТЕ СЪСТАВИ ОТ ОБЩИНА БАНСКО 31 юли 2021г.

С концерта на художествените/самодейните сформира и реализатори при читалище „ Никола Вапцаров – 1894 “ под пиринското небе Банско оживява в песни, музика и танци. Гостите и жителите на града ще се допрян до духа на банскалии, традициите, културата, обичаите и прелестния локален фолклор.

ПИРИНСКИ РОК ВЕЧЕРИ 20 и 21 август 2021г.

Рок музиката ще завладее град Банско - всички поданици и посетители се стягат за огромното музикално събитие.

БАНСКО ОПЕРА ФЕСТ 27 и 28 август 2021г.

В края на август под намерено небе обичайно ще се организира XII-то издание на Банско опера фест. Събитието събира на една сцена едни от най-ярките и изтъкнати оперни звезди. Концертите и постановките може да види и чуе всеки гратис на централния площад „ Никола Вапцаров” в Банско.

Организаторите от Община Банско и Монте Мюзик избират разнообразна стратегия за всяка една от фестивалните вечери. На 27 и 28 август на площада в курортния град ще гледаме две забележителни продукции на Държавна опера Варна - операта„ Вълшебната флейта” и мюзикъла „ Човекът от Ла Манча”.

КУЛИНАРЕН ПРАЗНИК „ УНИКАЛНО БАНСКО” от 4 до 6 септември 2021г.

По самодейност на сдруженията „ Съюз на туристическия бизнес-Банско “ и Задруга на банските механджии „ Уникално Банско “ и с поддръжката на Община Банско за втора поредна година ще изненадаме туристите с празник навън - комбиниране от локален фолклор, традиции и благоуханни бански гозби приготвени от локалните механджии.

ПИРИН УЛТРА 11 и 12 септември 2021г.

Пирин Ултра е планински ултрамаратон по планинско тичане, който се организира в сърцето на Национален парк „ Пирин “ и е част от международните серии по Скайрънинг. В V-тo издание на маратона участниците от целия свят ще се състезават по три трасета като слага високи трудности пред всички искащи да покорят пътеки, низини и върхове в Пирин планина.

БАНСКО ФИЛМ ФЕСТ от 22 до 26 септември 2021г.

Тази година Международния фестивал на планинарското и рисково кино празнува своето XX-то издание. Събитието ще срещне публиката с най-хубавите и настоящи приключенци и ектремни персони в света и събира международния хайлайф на outdoor интензивностите. В програмата на фестивала са включени 80 кино лентата от 35 страни. В съпътстващата стратегия има селектирани 10 изложения, семинари, работилници, демонстрации и стратегия за деца. В юбилейната стратегия е включен филмов откъс и галерия „ 20 години Международен фестивал на планинарското и рисково кино “, катерачно съревнование за купа „ Петър Атанасов “ и особено показване на град Банско и Пирин планина като туристическа дестинация.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР