Банско е едно от лицата на българския туризъм. Затова е

...
Банско е едно от лицата на българския туризъм. Затова е
Коментари Харесай

Радев в Банско: Градът е лицето на българския туризъм

Банско е едно от лицата на българския туризъм. Затова е от извънредно значение да бъде съхранена природата в региона, тъй че най-ефективно да бъде употребена за развиването на туризма и на икономическите благоприятни условия на града. Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща с кмета на Банско Иван Кадев и представители на неговия екип, в която участваха министърът на туризма Стела Балтова и регионалният шеф на Благоевград Николай Шушков. По-късно те участваха в среща с представители на локалната власт, бизнеса и общественици от района.

Финансовите инвестиции в туризма са незначителни на фона на капиталовата политика на страната, само че имат голямо значение за развиването на доста стопански сфери, акцентира президентът. По думите му, с изключение на одобряването на Банско като европейска дестинация за зимни спортове, регионът има голям капацитет и за развиването на културно-исторически, спа, кулинарен и планински туризъм.

Туризмът беше един от най-силно засегнатите от пандемията браншове, само че може да се трансформира в мотор за икономическото възобновяване на страната, уточни министър Балтова. Тя акцентира, че към бранша са ориентирани 17 социално-икономически ограничения, а Министерството на туризма организира дейна рекламна акция, която да насърчи интереса на задграничните туристи към България.

Като съществени проблеми представителите на локалните управляващи и бизнеса показаха забележителните ограничавания в изискванията на пандемия. Една от отрицателните последствия от тях е значителният растеж на безработицата в региона, заради наложената през предходната година карантина и обсада на града, който е икономическият център на района. Те приканиха и за това навреме да бъдат оповестени здравните ограничения, които ще се ползват през идния зимен туристически сезон, както и за достъпа на задграничните туристи до България. Поставени бяха и въпросите за оказване на своевременна помощ на бизнеса заради нарастването на цените на електрическата енергия, както и за построяването на втора линия на кабинковия въжен превоз на Банско при съблюдаване на всички екологични условия.

В отговор на подложен от бизнеса въпрос, президентът прикани да се ускори контролът върху европейското финансиране в туристическия бранш след разкритите данни за злоупотреби с построяването на къщи за посетители, само че да бъде съхранен и капацитета на този финансов инструмент за развиването на бранша.

Облекчаването на режима за издаване на визи за задгранични жители, на чартърните полети и усилването на битката с нелоялната конкуренция в туристическия отрасъл също бяха измежду препоръчаните от бизнеса ограничения по време на срещата им с президента министър Балтова и представителите на локалната власт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР