Банско. Авторитетно фестивално жури ще оценява участниците в конкурсната програма

...
Банско. Авторитетно фестивално жури ще оценява участниците в конкурсната програма
Коментари Харесай

Благоевград: Авторитетно фестивално жури ще оценява участниците в конкурсната програма в първото издание на Национален фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ в Банско

Банско. Авторитетно фестивално жури ще прави оценка участниците в конкурсната стратегия в първото издание на Национален фестивал за национално творчество „ Фолклорна магия “. Събитието ще се организира на 29, 30 юни и 1 юли в град Банско, като в него ще вземат участие самодейци от всички фолклорни области в страната. Това оповестиха от пресцентъра на Община Банско . Изпълнителите ще показват българския обичай и просвета в четири конкурсни категории: пеене, свирене, танци и проява на традиции. 10-членно умело жури ще прави оценка участниците на двете подиуми на събитието, разграничени по категории.
Председател на фестивалното жури на „ Фолклорна магия “ в категориите „ Нашенски славей “ – за вокално осъществяване и „ Фолклорни виртуози “ – за инструментално осъществяване ще бъде проф. доктор Дора Христова – диригент на вокален отбор „ Мистерията на българските гласове “ и учител по Камерни вокални ансамбли в АМТИИ - Пловдив. В категориите „ Дръж се, земьо “ – за танцово осъществяване и „ На площада “ – проява на традиции и обичаи, ръководител ще бъде Кирил Апостолов – основен хореограф на отбор „ Пирин “.
Авторитетното фестивално жури на „ Фолклорна магия “ ще бъде допълнено от Димитър Христов – композитор и диригент на Оркестъра за национална музика към Българското национално радио, доцент доктор Венцислав Димов – етномузиколог в Институт за проучване на изкуствата към Българска академия на науките и учител в СУ „ Св. Климент Охридски “, Генчо Генчев – кмет на Свищов, ръководител на Национален фестивал „ Фолклорен извор “ и заместник-председател на Асоциация на дунавските общини „ Дунав “, проф. Лозанка Пейчева – лекар на изкуствознанието, етномузиколог в Институт по етномузикология и фолклористика към Българска академия на науките и учител в АМТИИ - Пловдив.
Останалата част от оценяващите експерти са Даниел Спасов – национален артист, солист на вокален отбор „ Мистерията на българските гласове “, изпълнителен продуцент в Българска национална телевизия и водещ на фолклорното предаване „ Иде нашенската музика “, Милен Иванов – диригент, национален артист, редактор на музикални излъчвания в Българска национална телевизия и водещ на „ Иде нашенската музика “.
Членове на фестивалното жури ще бъдат още и фолклорните реализатори – доцент Бинка Добрева – национална певица, солист на вокален отбор „ Мистерията на българските гласове “, учител по национално пеене и Методика на националното пеене в Югозападен университет „ Неофит Рилски “ - Благоевград и Илиян Михов – Баровеца – артист, музикален възпитател и инструменталист.
Всяка вечер авторитетното жури ще отсъжда първа, втора и трета премия във всяка от четирите категории в двете възрастнови групи – под и над 16 години.
Крайният период за записване в конкурсната стратегия на фестивал „ Фолклорна магия “ е 17 юни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР