Банковият сектор в България продължава да трупа значителна печалба тази

...
Банковият сектор в България продължава да трупа значителна печалба тази
Коментари Харесай

Банките в България натрупаха 2.3 млрд. лв. печалба към август

Банковият бранш в България продължава да натрупа забележителна облага тази година. По всяка възможност това ще бъде най-силната година откъм финансов резултат за финансовите институции в България. Само за първите осем месеца на 2023 година банките в страната регистрират внушителните 2.3 милиарда лева облага. Този резултат към този момент надминава облагата за цялата 2022 година, която бе безспорен връх в стопанската история на България в размер на 2.1 милиарда лева

Според данните на Българската национална банка (БНБ) облагата на финансовите институции към края на август е с 941 млн. лева, или 68% повече по отношение на осъществената за същия интервал на предходната година.

В края на август активите в банковата система доближават 163 милиарда лева

И в разгара на лятото – година, откакто Европейската централна банка стартира да стяга политиката си, кредитирането в България не демонстрира особени признаци на закъснение с изключение нa фирмените заеми. Отпускането на жилищни заеми продължава да пораства с двуцифрени годишни темпове с помощта на към момента относително ниските лихви, които се повишават прекомерно постепенно по отношение на наклонността в цяла Европа. Високите ликвидност и конкуренция в банковата система съумяват да задържат лихвите по ипотеките към момента на многогодишно дъно. Лихвите по бизнес заемите и потребителските заеми обаче порастват осезаемо.

За сметка на това лихвите по спестяванията на бизнеса и жителите едвам леко се отскубват от нулата и то чак към средата на годината.

Така общо чистият приход на банките в България от лихви от началото на годината надвишава 3.1 милиарда лева Това е с малко повече от 1 милиарда лева над равнището за същия интервал на предходната година.

Статистиката на Българска народна банка демонстрира още, че банките са осъществили и с към 90 млн. лева по-високи доходи от такси и комисиони в размер на общо към 1.2 милиарда лева Есента се чака и ново повдигане на таксите от страна на някои банки.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР