Банковите клиенти в Европейския съюз ще могат да извършват незабавни

...
Банковите клиенти в Европейския съюз ще могат да извършват незабавни
Коментари Харесай

Паричните преводи в ЕС ще стават за 10 секунди

Банковите клиенти в Европейския съюз ще могат да правят незабавни заплащания в евро когато и да е според авансово съглашение, реализирано сред страните членки и Европейския парламент в Брюксел късно нощес, съобщи ДПА, базирайки се на прессъобщение от Екологичен потенциал.

" Клиентите на банките ще разполагат с усъвършенствани варианти за заплащане, компаниите ще имат по-ниски разноски, а системите за заплащания в Европейски Съюз като цяло ще станат по-конкурентоспособни ", сподели Михел Хугевен, нидерландски евродепутат, който управлява договарянията от името на Европейския парламент.

Новите правила " ще оказват помощ за понижаване на несъразмерната взаимозависимост от непознати финансови институции и платежни инфраструктури, предоставяни от трети страни " и ще подобрят автономността на европейския финансов бранш, се споделя в прессъобщението, представено от Българска телеграфна агенция.

Незабавните заплащания са доста по-бързи от обичайните банкови кредитни преводи и разрешават на хората да трансферират пари когато и да е на всеки ден в границите на 10 секунди.

За съпоставяне, обичайните кредитни преводи се получават единствено от доставчиците на платежни услуги през работното време и идват в сметката на лицето на идващия работен ден, а в някои случаи три дни по-късно.

Възможните такси за незабавни преводи не би трябвало да бъдат по-високи от съответните такси за парични преводи, се показва още в известието.

По-бързите финансови транзакции могат да допринесат за стопански подтик, вариращ от 1,34 милиарда евро до 1,84 милиарда евро годишно, сподели Европейската комисия по-рано.

Новите правила би трябвало първо да се ползват в страните в еврозоната, преди да се ползват в останалите страни членки.

Споразумението към момента би трябвало да бъде публично утвърдено от Европейския парламент и страните от Европейски Съюз.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР