Банковата система в България е стабилна и с едни от

...
Банковата система в България е стабилна и с едни от
Коментари Харесай

Андрей Гюров пред Искра.бг: Банковата система в България е стабилна

Банковата система в България е постоянна и с едни от най-високите равнища на капитализация в Европа. Това разяснява финансистът Андрей Гюров от „ Продължаваме Промяната “ за Искра.бг . От редакцията ни го потърсихме след. На въпрос на какво съгласно него се дължи протичащото се, той отговори:

„ Фалитът на Silicon Valley Bank /SVB/ се дължи на серия от събития, които в цялост водят до следения резултат. С оглед на събитията, той е могъл да бъде избегнат, тъй като банката няма фундаментален проблем в нейното портфолио от активи. Комбинацията от повдигането на лихвените проценти в Съединени американски щати и решението на банката да продаде част от дълготрайните си активи докара до добре познатия в промишлеността резултат на финансови загуби от лихвен риск. Лошата връзка на банката със своите клиенти въпреки това породи загуба на доверие, което е другият най-сериозен актив на банковите институции. В резултат на това доста клиенти взеха решение да изтеглят по едно и също време своите депозити, което изправи банката пред ликвидна рецесия. “

Бързите дейности на регулаторните органи в Съединени американски щати доведоха до гарантиране на всички депозити в проблематичните банки , разяснява още специалистът. Според него това би трябвало да понижи заплахата от резултата на доминото, при който загубите на клиентите в тези банки могат да доведат до разтърсвания в други институции. От друга страна, навременната реакция на институциите, следва да успокои вложителите и да понижи вероятността за всеобщи тегления и в други институции, добави той.

„ Съединени американски щати са добре развита пазарна стопанска система, в която конкурентните механизми работят добре. Тези събития ще имат дисциплиниращ резултат както върху банките, по този начин и върху техните клиенти “, отвърна финансистът на питането какво ще бъде отражението на протичащото се върху американците .

Освен това той чака отново да се ускори фокусът върху регулациите на междинните и дребни финансови институции /в Съединени американски щати с активи под 250 милиарда долара/, където в последните години бяха направени съществени отстъпки от ограниченията , подхванати по време на финансовата рецесия през 2009 година.

В Европа, както и в България, регулациите на по-малките финансови институции са на същото равнище както и тези за огромните банки , твърди Гюров. Според него повдигането на лихвите ще бъде предизвикателство от финансова позиция, само че това няма да е проблем, в случай че банките разполагат с задоволително ликвидност и не са принудени да продават дълготрайни активи. В същото време по-високите лихви ще разрешат на банките да усилят своите облаги от обичайна активност по кредитиране.

На въпрос дали банковата система у нас е постоянна , той изясни:

„ Банковата система в България е постоянна и с едни от най-високите равнища на капитализация в Европа. Самият темперамент и конструкция на депозити в българските банки, а точно огромен брой обезпечени депозити на по-малки суми, не допуска проблеми сходни на тези в SVB. “

„ В България и Европейски Съюз депозитите са предпазени до размер от 100 000 евро на клиент в една банка. Най-добрият метод за отбрана е разпределение на влоговете в разнообразни банки, тъй че да бъдат в границите на обезпечения размер на депозитите. За по-големи суми предлагам съвещания с професионални компании за ръководство на активи, които да предложат ефикасни решения за отбрана на размера на депозитите и тяхната покупателна дарба “, посъветва Гюров във връзка на това по какъв начин можем да защитим парите си най-добре .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР