Банковата система е добре капитализирана и с висока печалба, но

...
Банковата система е добре капитализирана и с висока печалба, но
Коментари Харесай

МВФ препоръча да се наблюдава внимателно високия ръст в кредитирането

Банковата система е добре капитализирана и с висока облага, само че високият растеж в кредитирането на семействата би трябвало да се следи деликатно. Това на собствен ред предложи Жан-Франсоа Дофен, началник на задачата на МВФ, който показа резултатите от нея. Българска народна банка към този момент приложи на няколко пъти вероятните й ограничения, с цел да охлади кредитирането, само че изключително в жилищния бранш то продължава да бумти.

В същото време към този момент нарасналите лихви от централните банки не са се усетили по метод, който да докара до изстудяване на кредитирането.

Дофен още веднъж повтори след срещите си с политици рекомендацията на фонда, която датира от няколко години да се вкара още веднъж прогресивно подоходно облагане откакто плоският налог към този момент е изиграл ролята си. Настоящият финансов министър Асен Василев към този момент разгласи, че не се възнамерява покачване на налозите, а финансовото министерство също е упорствало ставката на Данък добавена стойност да се върне на предпандемичните равнища особено за заведенията, само че Народното събрание не одобри това.

Той означи и потребността от промяна в пенсионната система. Отбеляза, че е налице абсурд, при който пенсиите са доста ниски и бедността измежду пенсионерите е висока, а в това време това е системата, която образува сериозен недостиг, попълван всяка година от бюджета. Посочи, че е извънредно време размерът на пенсиите да зависи от приноса към системата и да се отстрани оптималният застрахователен предел, тъй като той значи, че приходът, който го надвишава не е обложен. Допълни, че при сегашната система осигурителната вноска е по-голяма тежест за ниските приходи.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР