Банките започнаха да вдигат лихвите по потребителските заеми. Но лихвите

...
Банките започнаха да вдигат лихвите по потребителските заеми. Но лихвите
Коментари Харесай

По-високи лихви за потребителските заеми, ипотечните без промяна

Банките започнаха да подвигат лихвите по потребителските заеми. Но лихвите по жилищните заеми остават без смяна и не престават да са извънредно ниски, демонстрират данните на Българска народна банка.

През декември лихвите по новите левови потребителски заеми са приблизително 9,65%. Това съставлява значителен растеж с 0,86% единствено в границите на един месец. През ноември лихвите по потребителските заеми бяха 8,79%.

Годишният % на разноските (ГПР) по потребителските заеми, който с изключение на лихвите включва и всички такси на банките, за декември е приблизително 10,16%. Това е нарастване с 0,87% по отношение на предходния месец. Такъв огромен растеж единствено в границите на месец не сме виждали от доста години.

Успоредно с повдигането на лихвите понижава размерът на отпуснатите от банките потребителски заеми. През декември новите потребителски заеми за семействата с в размер на 506,5 млн. лева, демонстрират данните на Българска народна банка. Това е със 7,6% по-малко от отпуснатите суми през същия месец на миналата година и спад с 20% по отношение на предишния месец ноември. Явно повдигането на лихвите оказва въздействие върху желанието на хората да взимат заеми.

За разлика от потребителските, жилищните заеми не престават да са извънредно евтини. Пред декември лихвите по новите заеми за покупка на къщи и жилища са приблизително 2,6%, демонстрират данните на Българска народна банка. Това е с незначителните 0,05% повече по отношение на предходния месец, а по отношение на декември от миналата 2021 година действително няма никаква смяна. Ако към лихвите прибавим и таксите на банките, се оказва, че годишният % на разноските по новите жилищни заеми през декември е 2,87%. Като още веднъж действително няма смяна по отношение на месец декември на миналата година.

На фона на продължаващата висока инфлация лихвите по ипотечните заеми са извънредно ниски. Затова доста хора купуват парцели с капиталова цел. Домакинствата влагат парите си в парцели, а в случай че наличните им пари не стигат за покупка на апартамент или къща, взимат и банков заем. Само през декември отпуснатите жилищни заеми са за над 625 млн. лева, което е с 5,9% повече по отношение на предишния месец и растеж с 8,9% по отношение на същия месец на миналата година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР