Банките винаги са били обект на засилени фишинг атаки, защото

...
Банките винаги са били обект на засилени фишинг атаки, защото
Коментари Харесай

Внинамние: Измама е, ако ви искат лични данни и пароли от името на банка

Банките постоянно са били обект на засилени фишинг офанзиви, тъй като работят с огромни финансови потоци и сензитивна информация. Поради това им се постанова да влагат милиони левове в отбрани, с цел да няма източване на средства от сметките на клиентите им.

Проверка на “24 часа ” сподели, че за една година приблизително се изпращат сред 80 и 100 имейла с фишинг офанзива. Това значи, че на всеки три дни от името на някоя банка идва известие, в което се желае даване на данни за сметки, пароли и друга информация, или пък навестяване на уеб сайтове, които копират едно към едно истинските на финансовите институции.

Всяка банка има препоръки към потребителите как да се предпазят

от такива офанзиви и по какъв начин да постъпят, в случай че са станали обект на такава. Колцентровете също дават подробни инструкции за такива обстановки.

Най-често фишинг имейлът е завършен като публично известие от банката, в което се изискват лични данни или ни приканват към неотложни дейности, с цел да защитим парите си. Искат се още потребителски номер, елементи на банкови карти, номер на сметка, еднократни кодове и друга сензитивна персонална информация.

Банките са безапелационни – никоя финансова институция няма да поиска от собствен клиент да разкрива конфиденциални данни.

по е-поща или в каквато и да е друга форма.

Съмнителните имейли имат няколко общи черти – името на подателя се разграничава от имейл адреса му, като домейнът може да е друг от  оригиналния.

Много постоянно има правописни неточности и са неприятно форматирани. Обикновено не са персонализирани, само че постоянно употребяват и послание по име, с цел да внушават доверие. Липсва автентичен автограф.

Тъй като някои от тези имейли могат да наподобяват съвсем като същински, банкерите поучават деликатно да се преглеждат получените известия за посочените признаци и да не се дава конфиденциална информация.

Проверка кой е изпращачът на имейла може да се направи от полето from и изписаното там

да се съпостави с официалните имейл адреси на банката
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР