Банките в континенталната част на Европа намаляват трайно експозициите си

...
Банките в континенталната част на Европа намаляват трайно експозициите си
Коментари Харесай

ЕБО: Банките от ЕС са намалили експозициите си във Великобритания след референдума в подкрепа за Брекзит



Банките в континенталната част на Европа понижават трайно експозициите си във Англия след гласуването в поддръжка на Брекзит през юни предходната година и са загрижени по отношение на законността на трансграничните финансови покупко-продажби, откакто Обединеното кралство напусне Европейски Съюз, уточни в края на предходната седмица Европейският банков орган (ЕБО), представен от организация Ройтерс.

ЕБО съобщи, че банките от останалите 27 страни-членки на Европейски Съюз към този момент са понижили експозициите на техните активи на Острова от малко над 1,9 трлн. евро към  юни 2016-а година, когато се организира английският референдум, до малко под 1,6 трлн. евро към юни тази година. В същото време техни отговорности (пасиви) са намалели от тъкмо под 1,7 трлн. евро до малко над 1,3 трлн. евро през същия 12-месечен интервал.

Спадът отразява основно внезапното понижаване на покупко-продажбите с дериватни финансови принадлежности, което може да се окаже обезпокоителен сигнал за Лондон предвид на неговата конкуренция с Ню Йорк като водач в този световен бранш за търговия.

ЕБО уточни в своя постоянен отчет за оценка на риска, че банките са обезпокоени от " корав " Брекзит, в случай че Англия, която е най-важният финансов пазар в Европейски Съюз, напусне блока без да бъде реализирано комерсиално съглашение.

Брекзит договарянията не престават да бъдат източник на политически риск за финансовия пазар на Европейски Съюз, защото " твърдият " сюжет може да докара до обилни разстройства в европейския банков бранш, отбелязва Европейският банков орган.

В едно от най-ярките предизвестия от страна на ЕБО се показва, че главният мотив за паника измежду банките е обвързван с приемствеността на финансовите контракти или опцията за осъществяване на поетите отговорности, откакто Англия към този момент няма да бъде част от правната система на Европейски Съюз.

Потребителите и компаниите от ЕС-27 биха могли да бъдат изправени пред анулация, смяна или предоговаряне на финансови договори, загуба на отбрана, разстройства и финансови загуби, предвижда ЕБО. Важно е банките и техните контрагенти, както и потребителите и обществените управляващи да обмислят подобаващи смекчаващи дейности и проекти за непредвидени обстановки, с цел да се оправят с тези терзания, заключва отчетът на ЕБО за оценка на риска.

Агенция Ройтерс припомня, че Англия се надява на пробив през идващия месец в диалозите към развода с Европейски Съюз, който да докара до преходни спогодби (след влизането в действие на формалния Брекзит на 29-ти март 2019-а година) и обрисуване на ново комерсиално съглашение, с цел да се избегне " корав " Брекзит и да бъдат разсеяни подозренията по отношение на дериватните и другите финансови контракти.

Докладът на ЕБО поддържа причините, направени от финансовото Лондонско сити, че континенталната част на Европа ще понесе толкоз финансови загуби, колкото и самата Англия, при възможен неуспех на договарянията за реализиране на преходна договорка.

Европейският банков орган също по този начин съобщи, че банките на Европейски Съюз са към момента в развой на възстановяване на тяхната резистентност на шокове и намаляване на планината от неприятни дългов в размер на към 893 милиарда евро.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР