Банките трябва да внимават проблемите с криптовалутите да не разклатят

...
Коментари Харесай

US регулатори предупредиха банките за криптовалутите


Банките би трябвало да внимават проблемите с криптовалутите да не разклатят и финансовия бранш, предизвестиха регулаторите в Съединени американски щати (снимка: CC0 Public Domain)

Американските регулатори издадоха първото си взаимно предизвестие към банките по отношение на рисковете, свързани с пазара на криптовалути. Институциите предложиха на финансовите институции да внимават с евентуалните измами, правната неустановеност и подвеждащите разкрития от компании за цифрови активи.

Банките бяха предизвестени и за „ риск от болест “ от бранша. Сигналът идва единствено два месеца след колапса на платформата за търговия FTX, която провокира потрес в крипто-индустрията.

В взаимното изказване Федералният запас на Съединени американски щати, Федералната корпорация за гарантиране на депозитите и Службата на надзорника по валутите обявиха, че следят от близко крипто-дейностите на банковите организации. „ Събитията от миналата година бяха белязани от забележителна неустойчивост и накърнимост в бранша на криптоактивите “, се споделя в изказването.
още по темата
Издаването или държането на крипто-токени, които се съхраняват в публични, децентрализирани мрежи, е „ доста евентуално да се окаже в несъгласие с банковите практики за сигурност и непоклатимост “, съгласно регулаторите.

Наред с това банките бяха посъветвани да подхващат стъпки, с цел да избегнат вероятността проблемите на пазара на цифрови активи да се разпространят из цялостната финансова система. „ Важно е рисковете, свързани със бранша на криптоактивите, които не могат да бъдат смекчени или следени, да не мигрират към банковата система “, прибавят регулаторите в взаимното писмо.

FTX беше втората по величина борса за криптовалута в света и входна точка за милиони хора на пазара на цифрови активи. Наскоро нейният някогашен основен изпълнителен шеф Сам Банкман-Фрайд публично отхвърли обвиняванията, че е измамил клиентите и вложителите.

Той пледира почтен в американски съд по обвиняванията, че е вземал потребителски депозити във FTX, с цел да финансира другата си компания – Alameda Research, да купува парцели и да прави политически дарения. Двама от най-близките сътрудници на Банкман-Фрид обаче към този момент са се признали за отговорни и сътрудничат на следствието.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР