Банките трябва да въведат нови правила за управление на лошите

...
Банките трябва да въведат нови правила за управление на лошите
Коментари Харесай

Въвеждат нови правила за управление на лошите кредити

Банките би трябвало да вкарат нови правила за ръководство на неприятните заеми. Насоките за тях са на Европейския банков орган и са утвърдени от Българска народна банка, написа " 24 часа ".

Новите правила стават наложителни от 30 юни за банки, при които брутните неприятни заеми са 5% или повече от сумата на останалите заеми.

Ако рисковите заеми са съсредоточени в район, бранш или са раздадени на свързани лица, разпоредбите работят без значение от размера им.

Всички банки към този момент ще вършат рискови профили на кредитополучателите. Тези с най-слаб рейтинг ще се следят непрестанно от специфични звена. При свързани лица най-лошият рейтинг ще се присъжда за цялата група.

Клиенти, които са били към този момент в просрочие над 30 дни, автоматизирано получават най-голям рисков профил. Задължително ще се изследват с изключение на кредитоискателите и гарантите, обезпеченията, имотният пазар, общата икономическа обстановка.

Предписанията са утвърдените от специалистите на Димитър Радев.Според насоките банките би трябвало да имат собствен сюжет за общо утежняване на външната среда, например рецесия или криза.

Заплащането в трезорите би трябвало да се обвърже с ръководството на неприятните заеми. Част от проекта би трябвало да е и методика за ръководство на наложително конфискувани активи.

Оценителите не би трябвало да имат отношение към размера на заема, таксите и имуществото, което правят оценка. Следи се за съгласуваност с продавача и с купувача на парцела.

Преструктуриране на неприятен заем при ипотека на парцел ще се позволява до 24 месеца, а при търговски обект - до 12 месеца.

Другите позволени варианти за преструктуриране на заем включват понижаване на погасителните вноски за къс интервал от време, още по-кратък гратисен интервал, капитализация на дълга, понижаване на лихвата, удължение на падежа, в допълнение поръчителство, разсрочени заплащания, конвертиране на валута, рефинансиране на дълга или неговото консолидиране. До отчасти или цялостно опрощаване на дълг ще се пристъпва единствено в случай че се потвърди, че другите варианти не работят. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР