Банките ще заредят банкоматите си с поне 500 млн. лв.

...
Банките ще заредят банкоматите си с поне 500 млн. лв.
Коментари Харесай

Зареждат банкоматите с половин милиард за празниците


Банките ще заредят банкоматите си с най-малко 500 млн. лева за празниците, с цел да има пари за всички искащи да теглят, пресметнаха за " Монитор " специалисти от сектора. Такава сума се чака да дръпнем от банкоматите към осемте почивни дни – четирите по Коледа и четирите по Нова година, които се събират този декември.

По време на миналогодишните празници от банкоматите на трезорите, които са част от системата БОРИКА са теглени дневно приблизително по 32,4 млн. лева, демонстрират данните на картовия оператор. У нас обаче има огромни банки, които имат построена лична система за картови разплащания.

Така че съгласно специалистите действителната сума, която се вади от банкоматите по празниците е минимум два пъти по-голяма –  или към 60-65 млн. лева на ден.

По принцип междинната сума, която се тегли от ATM устройствата дневно у нас, е към 55-56 млн. лева дневно, демонстрира статистиката на Българска народна банка.

От данните на БОРИКА за предходната година излиза наяве още, че пикът на тегленето на пари е на 23 декември (62,4 млн лева.) и на 29 и 30 декември (по към 42 млн. лева.).

Изтегленото от банкоматите обаче не е всичко, което ще извадим от картите по празниците. Освен че теглим пари с тях, на множеството места в огромните градове към този момент може да се заплаща и през ПОС терминали. Тези транзакции са близо 30 на 100 от всички заплащания, които вършим с карти по празниците, видно от данните на БОРИКА. Заедно с тях общата сума на изхарчените пари по празниците предходната година възлиза на съвсем 460 милиона, оповестиха картовия оператор.

Според последните данни на Българска народна банка, които са към средата на тази година, у нас има настоящи 7162 банкомата. ПОС терминалите са доста повече – към 87 хиляди, а броят на картите – дебитни и кредитни е 7 371 743.

До средата на годината изтеглената сума от ATM-ите е за близо 10 милиарда лева За същия интервал с карта през ПОС терминали сме платили към 2,8 милиарда лева./econ.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР