Банките са финансови институции, които предлагат разнообразие от продукти и

...
Банките са финансови институции, които предлагат разнообразие от продукти и
Коментари Харесай

10-те най-големи банки в света: Кои са европейските преставители сред тях

Банките са финансови институции, които оферират многообразие от артикули и услуги, в това число ръководство на депозити, кредитиране, ръководство на благосъстоянието, обмяна на валута и капиталово банкиране.

Ето кои са 10-те най-големи банки, класирани на база на 12-месечни доходи. Този лист, оповестен в Investopdia включва компании, които се търгуват обществено в Съединени американски щати или Канада. Някои компании регистрират облагите си на всеки шест месеца, вместо на тримесечие, тъй че 12-месечните данни може да са по-стари, в сравнение с за компании, които дават отчени за тримесечие. Всички данни са към декември 2022 година, предоставени от YCharts.

1. Industrial and Commercial Bank Of China (IDCBY)

Приходи (последните 12 месеца): 143,32 милиарда $

Нетни доходи: 55,34 милиарда $

Пазарна капитализация: 173,9 млрд $

Най-голямата банка в света във връзка с общите ръководени активи, както и брутните доходи е Industrial and Commercial Bank Of China Ltd. Тя дава заеми, финансиране за бизнеса и услуги за компании и физически лица с висока стойност на активите. Тя е държавна банка.

2. China Construction Bank Corp

Приходи (последните 12 месеца): 126,79 милиарда $

Нетни доходи: 48,49 милиарда $

Пазарна капитализация: $148,5 млрд

Още една китайска банка в листата с 10-те най-големи е China Construction Bank Corp, която е и втората по величина в света. Предоставя корпоративни банкови услуги като електронно банкиране, търговски заеми.

3. JPMorgan Chase & Co. (JPM)

Приходи (за последните 12 месеца): 123,42 милиарда $

Нетни доходи: 37,07 милиарда $

Пазарна капитализация: $381,6 млрд

Борса: Нюйоркска фондова борса (NYSE)

Американската JPMorgan Chase & Co. е мултинационална банка и холдингова компания за финансови услуги, която предлага услуги като корпоративно кредитиране, ръководство на активи, ръководство на благосъстоянието и капиталово и потребителско банкиране. В листата се подрежда на трето място.

4. Bank of America

Приходи (за 12 месеца): $92,48 млрд

Нетни доходи: $27,41 млрд

Пазарна капитализация: $254,9

Борса: NYSE

Bank of America е американска банка, която предлага услуги за компании и самостоятелни клиенти. Чрез клона си за потребителско банкиране, Bank of America дава разнообразни търговски услуги и услуги за ръководство на благосъстоянието.

5. Wells Fargo & Co.

Приходи (за последната година): 74,98 милиарда $

Нетни доходи: 16,07 милиарда $

Пазарна капитализация: 157,6 милиарда $

Борса: NYSE

През последните години Wells Fargo беше затънала в скандал с подправени сметки, който аргументи несгоди на огромен брой самостоятелни клиенти на банките, като държавното управление на Съединени американски щати санкции Wells Fargo с 3 милиарда $.

6. Citigroup

Приходи (за последните 12 месеца): 74,31 милиарда $

Нетни доходи: 15,51 милиарда $

Пазарна капитализация: 86,4 милиарда $

Борса: NYSE

Американската Citigroup е мултинационална капиталова банка и компания за финансови услуги, която предлага услуги за скъпи бумаги, институционални финансови услуги, банкиране на дребно и други

7. BNP Paribas

Приходи (за последните 12 месеца): 70,33 милиарда $

Нетни доходи: 11,17 милиарда $

Пазарна капитализация: 67,7 милиарда $

Френската BNP Paribas е огромна интернационална банка и една от най-големите банки в света, с интервенции допълнително от 60 страни и мощно наличие в Европа, Близкия изток и Северна Африка.н Банката предлага финансови услуги, като банкиране, корпоративно и капиталово банкиране, ръководство на активи и частно банкиране. Обслужва физически лица, компании.

8. HSBC Holdings

Приходи (последните 12 месеца): $56,28 млрд

Нетни доходи: $13,22 млрд

Пазарна капитализация: $119,7 млрд

Борса: NYSE

The Hongkong and Shanghai Banking Corporation) е мултинационална банка и компания за финансови услуги със седалище в Лондон. Банката обслужва клиенти като физически лица, дребни и междинни предприятия и огромни корпорации. HSBC предлага застрахователни услуги, ръководство на активи и други финансови услуги.

9. Banco Santander

Приходи (последните 12 месеца): 54,64 милиарда $

Нетни доходи: 10,40 милиарда $

Пазарна капитализация: 47,5 милиарда $

Борса: NYSE

Още една европейска банка в листата на десетте най-големи. Santander е мултинационална банка и компания за финансови услуги със седалище в Мадрид, която има интервенции в над 10 страни.

10. China Merchants Bank

Приходи (за последните 12 месеца): 51,79 милиарда $

Нетни доходи: 20,30 милиарда $

Пазарна капитализация: 133,4 милиарда $

Държавната китайска банка China Merchants Bank предлага услуги като банкиране на дребно и корпоративно банкиране, капиталово банкиране и ръководство на активи. Седалището й е в Шенжен и има клонове и търговски обекти в цялата страна, както и интервенции в Хонконг, Европа и Съединените щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР