Банките от еврозоната трябва да преизчислят капацитета си да изплащат

...
Банките от еврозоната трябва да преизчислят капацитета си да изплащат
Коментари Харесай

ЕЦБ: Банките да разглеждат вероятността за рецесия

Банките от еврозоната би трябвало " да преизчислят " потенциала си да изплащат дивиденти и да реализират назад изкупуване на акции в светлината на допустимо газово ембарго, което може да провокира внезапна стопански криза, уточни Европейската централна банка (ЕЦБ).

ЕЦБ възнамерява да изиска от банките в еврозоната да вземат поради в своите бизнес проекти опцията за криза и да употребяват тези нови изчисления при одобрение на предложенията за погашение на дивиденти, съобщи в шефът на Надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия, заяви Ройтерс.

ЕЦБ продължава да предвижда стопански напредък за тази и идната година, само че твърди, че ескалацията на войната в Украйна - която може да докара до спиране на доставките на съветски газ - може при неподходящ сюжет да вкара еврозоната в дълбока криза през идната година.

Според Енрия, икономическите вероятности могат да станат " доста по-лоши ", в случай че има газово ембарго и следваща криза, оставяйки банките в " доста по-трудна " обстановка.

" Ще желаяме от комерсиалните банки да преизчислят своите финансови траектории при по-неблагоприятен сюжет, в това число евентуално газово ембарго или вероятността от криза ", уточни Енрия пред комисията по стопански и парични въпроси на Европейския парламент. Той добави, че това предложение ще бъде разисквано от надзорния съвет на ЕЦБ през идната седмица.

Докато последователното повишаване на лихвените проценти, както е препоръчано от ЕЦБ, като цяло би било от изгода за банките, Енрия предизвести, че съществува и риск от по-рязко повишение на лихвите, което по-късно ще засегне клиентите на банките, изключително при положение при по-голяма разлика в лихвите по заеми и депозити.

" Сегашната среда обаче е белязана от нараснала волатилност и по-ниски оценки на личния капитал, защото пазарите чакат, че рентабилността и качеството на активите на банките могат да бъдат наранени от неподходящи макроикономически промени ", означи шефът на Надзорния съвет на ЕЦБ.

Според него обаче, към този момент чистите доходи от такси и комисиони и резултатите от търговията са солидни, което води до позитивни трендове в чистия действен приход на банките.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР