Банките от еврозоната предвиждат да ограничат значително достъпа на компаниите

...
Банките от еврозоната предвиждат да ограничат значително достъпа на компаниите
Коментари Харесай

Банките затягат достъпа на компаниите до кредитиране

Банките от еврозоната плануват да лимитират доста достъпа на фирмите до кредитиране през второто тримесечие заради икономическото отражение на войната в Украйна, което мощно понижава толерантността към риска. Това сочи изследване на Европейската централна банка (ЕЦБ), представено от Ройтерс.

Конфликтът в Украйна и ускоряването на инфлацията карат отговарящите за паричната политика да се притесняват от понижаване на отпусканите от банките заеми, което ще се отрази отрицателно на вложенията на фирмите и на способността на семействата да компенсират отражението от скока на цените върху разполагаемите приходи.

Вътрешните критерии на банките за разпределяне на заеми към този момент бяха втвърдени през първото тримесечие поради усилването на усещането за опасности в бранша, обвързвано с инфлацията и продължаващите нарушавания на веригите за доставки, изяснява ЕЦБ.

 istock istock
Очаква се второ тримесечие да бъде още по-трудно, защото банките се стремят също по този начин да защитят финансите си от отражението на спора сред Русия и Украйна.

Банките чакат доста по-голямо стягане на критериите за разпределяне на заеми за предприятията, което ще отрази опасенията от резултата на войната в Украйна и упованията за по-твърда парична политика, изяснява ЕЦБ в тримесечния си отчет за кредитирането в еврозоната.

Банките в Европейски Съюз би трябвало да наблюдават преводите на всички свои съветски клиенти

Освен това банките чакат умерено стягане на критериите за разпределяне на заеми за закупуването на недвижими парцели, на потребителските заеми и другите заеми за семействата.

 istock istock
Търсенето на заеми все пак е траяло да нараства през първото тримесечие и ЕЦБ чака през вторите три месеца на годината нарастване на търсенето на заеми за фирмите, до момента в който при недвижимите парцели се чака търсенето да намалее.

Проучването на ЕЦБ е оповестено преди съвещанието на комитета по паричната политика на 14 април, след което банката може да даде детайлности за желанията си във връзка с нормализацията на тактиката си, защото битката с инфлацията към този момент е приоритет.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР