Банките и брокерските къщи на Уолстрийт бързат, за да могат

...
Банките и брокерските къщи на Уолстрийт бързат, за да могат
Коментари Харесай

Пазарна директива на ЕС заплашва американски бизнес за милиони

Банките и брокерските къщи на Уолстрийт бързат, с цел да могат в последния миг да спазят крайния период за въвеждане на принадлежности за отчитане на таксите, изплащани от вложителите за правене на проучвателен отчети, който изтича на 3 юли, оповестяват банкери и други представители на сектора пред Reuters.

Bank of America и Jefferies Financial Group са измежду първите банки в Съединени американски щати, които се преценяват с разпоредбите, само че доста други към момента не са изпълнили стандартите и бързат да наваксат.

Неспазването на тези условия може да значи загуба на бизнес за милиони долари, защото американските компании са задължени да се съобразят с тях, в случай че желаят да продължат да дават услуги, свързани с изследвания, на европейските си клиенти, показва осведомителната организация и прибавя:

„ Мнозина в банковия бранш се надяваха, че регулаторната пролонгация, в действие от октомври 2017 година, ще бъде удължена след 3 юли, което изяснява бързането в последния миг “.

Предизвикателството по-скоро ще бъде усетено от по-малките и районни американски компании, които нямат европейски интервенции, в сравнение с от най-големите банки на Уолстрийт, които се чака да спазят крайния период, считат анализаторите.

Банките нормално дават изследвания на клиенти като част от по-широки услуги, само че това се трансформира, когато Европейският съюз вкарва Директивата за пазарите на финансови принадлежности (MiFID) II през 2018 година за повишение на прозрачността. Оттогава фирмите, работещи в Европейския съюз, са задължени да " разделят " или да изброяват поотделно таксите, които вложителите заплащат за изследвания като избор на акции, поръчкови отчети и срещи с анализатори. Таксите са обособени от тези, които се начисляват за осъществяване на покупко-продажби.

" Отне ни към година, с цел да се съобразим с условията на MiFID II - това беше дълъг и натоварен развой ", споделя Кандис Браунинг, началник на BofA Global Research. " Определено имаше договаряния и подробни диалози с клиентите. "

Първоначално американските финансови компании получиха пролонгация от Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати, която изтича на 3 юли. Впоследствие обаче отрасловата асоциация Securities Industry and Financial Markets Association (SIFMA) изиска ново удължение на периода, заявявайки, че американските брокери, които не са подготвени за смяната, могат да изгубят бизнеса си. Досега обаче регулаторите не са удовлетворили настояването.

" Компаниите не престават да се сблъскват с провокации, свързани със спазването на условието за делене на MiFID II и американското законодателство ", изяснява Джо Коркоран, ръководещ шеф и асоцииран основен консултант на SIFMA за финансовите пазари. „ От предходната есен насам асоциацията е провела близо дузина полемики с Комисията по скъпи бумаги и фондови тържища по отношение на разпоредбите и считаме, че верният избор е да се удължи срокът на деяние на отлагането. “

В Европа на мениджърите на активи според MiFID II не се позволява да заплащат за изследвания посредством брокерски комисиони за търговия. Вместо това банките таксуват настрана вложителите за изследвания.

Но в Съединени американски щати доста банки и брокерски къщи не са регистрирани капиталови консултанти, което им пречи да начисляват настрана такси за изследвания, защото на процедура нямат право да дават капиталови препоръки, откакто нямат регистрация за сходна активност.

Процесът на придобиване на сходен статут е " безценен и комплициран ", споделя Джеси Форстър, анализатор в аналитичната компания Coalition Greenwich.

Почти 3/4 от респондентите, интервюирани от компанията, декларират, че това ще бъде несъвместимо с техните бизнес модели и ще изисква обилни промени, които може да не си заслужават разноските. Анкетата включва отговори от 20 мениджъри на активи в Съединени американски щати и Англия и 33 основани в Съединени американски щати брокери-дилъри.

" Това мощно затруднява даването на изследвания на европейски клиенти след 3 юли и ги слага в неизгодно конкурентно състояние по отношение на техните сътрудници отвън Съединени американски щати ", безапелационен е той.

При подготовката си за измененията BofA Global Research назначава специфични мениджъри и търговци, които да обсъдят ценообразуването за клиентите, защото едни желаят да заплащат за услугите непосредствено, а други - въз основата на комисиони. Ръководителят на анализаторската организация Кандис Браунинг, която е почнала кариерата си като авиационен анализатор, показва, че основаването на модел за ценообразуване на проучванията е сходно на това по какъв начин самолетните компании създават стратегии за постоянни пасажери - с разнообразни разновидности за другите типове клиенти.

Според участниците в изследване на Coalition Greenwich изискваните от разпоредбите на Европейски Съюз документи и процедури ще усложнят даването на пазарни проучвания, като в същото време ще усилят регулаторната неустановеност. Това може да докара до съществено понижаване на фирмите, предоставящи пазарни отчети.

С наближаването на крайния период " в сектора към момента има доста неясноти ", споделя и Ръсел Сакс, сътрудник в адвокатската адвокатска фирма King & Spalding. " Съществуват опасения, че тази смяна се постанова на бизнеса, без да има доказателства, учредени на данни, че тя е нужна за отбрана на вложителите. "

Правилата на MiFID II бяха въведени, с цел да се изтласка повече търговия на контролирани обществени тържища, където цените и участниците са забележими за всички, в опит да се ускори отбраната на вложителите и да се избегнат проблемите, следени по време на финансовата рецесия от 2007-2009 година

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР