Банки у нас блокират сметки на клиенти, ако не са

...
Банки у нас блокират сметки на клиенти, ако не са
Коментари Харесай

Банките блокират сметките ни и оставаме без пари, ако не сторим това

Банки у нас блокират сметки на клиенти, в случай че не са актуализирали персоналните си данни. От Българска народна банка оповестиха, че обновяването на информацията е поради Закона за ограниченията против изпирането на пари.

С блокирани сметки се оказват хора, които не са получили никаква информация от банките. Парадоксалното е, че сметки се блокират, даже в случай че клиентите нямат никакви промени в персоналните данни, като да вземем за пример заменени адреси или пък персонални карти.

От Асоциацията на банките разясниха, че по закон, в случай че не обезпечат нужната актуализация на данните, банките имат право освен да блокират сметките, само че даже да ги закрият. За да се избегне това, употребяват всички вероятни канали за връзка.

Мария Кирилова е от късметлиите - съумява да актуализира данните си преди да ѝ блокират сметката. Първоначално не обръща внимание на мейла, който получава. Нейна другарка, клиент на същата банка, обаче остава сюрпризирана на бензиностанция с блокирана сметка. Така и Мария схваща, че писмото не е интернет офанзива за кражба на данни.

„ Ще се наложи краткотрайно да ограничим нарежданията за трансакция от сметките ви в банката ”. Такова известие получих на 7-и. Последва още един мейл на 14-и. Не изглеждаше съществено. Но най-после изненадата беше сериозна ”, изяснява Мария, представена от Нова телевизия.

От колцентъра на банката изясняват, че актуализацията може да стане и посредством мобилното приложение, стига клиентът да има такова. „ Може и след периода, само че до тогава сметката ще е блокирана ”, прецизират оттова. Оказва се обаче, че и да се употребява мобилното приложение, сметката отново може да бъде блокирана.

От Асоциацията на банките разясниха, че по закон, в случай че банките не могат да обезпечат актуализация на данните на своите клиенти, те са длъжни да закрият сметките им, само че защото това не е в интерес нито на банките, нито на клиентите поставят доста старания, с цел да влязат в контакт с тях.

От Българска народна банка, които наблюдават работата на банките у нас, обявиха, че връзката банка/клиент се дефинира при сключването на контракта сред двете страни и централната банка няма пълномощия да се намесва в тези връзки.

Съветът на специалистите е даже да не сме получавали известие от обслужващата банка, да се свържем с нея. И макар че тези съответни мейли се оказаха същински, да не се предоверяваме на електронна информация, с цел да не станем в действителност жертва на машинация.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР