Банкерът Цветан Василев е опитал да скрие, че от трезора

...
Банкерът Цветан Василев е опитал да скрие, че от трезора
Коментари Харесай

Бившият счетоводител на Цветан Василев де факто го обвини за точене на 206 млн. лева

Банкерът Цветан Василев е опитал да скрие, че от трезора на КТБ липсват 206 млн. лв. посредством правене на документ със задна дата. Това твърди главният очевидец на обвиняването и някогашен основен счетоводител на банката Бисер Лазов. Именно този случай беше първият, който подхвана прокуратурата след затварянето на банката и по него се концентрираха напъните на държавното обвиняване против Василев.
Според Лазов, малко откакто КТБ беше сложена под специфичен контрол на 20 юни, 2014 година, Василев приказвал по телефона с Лазов и е бил обсъждан въпросът за 206-те млн. лв., за които в началото прокуратурата твърдеше, че са изнасяни с чували от банката, само че след това се отхвърли от тази версия и предложи друга - че парите са точени за интервал от 3 години, посредством сформиране на погрешни документи.
По думите на Лазов било разпоредено при инвентаризацията на основната каса да не се откри неналичието на 206 милиона лв. и се обсъждало по какъв начин да стане това. Било решено да се сформира протокол-разписка, че тези пари са отпуснати на сдружението " Бромак ", чийто притежател е Цветан Василев. Протоколът-разписка бил с дата 19 юни, въпреки в действителност да е писан на 20 юни, след 18:00 часа, твърди Лазов. На систематичния админ било разпоредено с тази задна дата интервенцията по прехвърлянето на тези 206 милиона лв. да бъде въведена и в компютърната система, съобщи Българска национална телевизия.
Пред съда Бисер Лазов описа, че Цветан Василев е напуснал България на 10 юни 2014 г - 10 дни преди КТБ да бъде сложена под необикновен контрол. Охраната на банкера дала на изпълнителните шефове на банката и на самия Лазов елементарни GSM апарати с тестови карти, които не могат да се подслушват и по тях се провеждали диалозите с Василев.
Дали това е истина - юристът на Цветан Василев Константин Симеонов разяснява, че когато отбраната разпита Лазов, ще си проличи.
Нова глава в сагата
Според информация на в. " 24 часа ", някогашният началник на баскетболния " Левски " и на ПФК " Ботев Пловдив " Иван Джиджев е бил задържан поради взет от КТБ заем през 2013 година. Той се яви пред Апелативния профилиран углавен съд, а за морална поддръжка пристигна и баскетболния треньор Константин Папазов-Тити, който беше един от най-шумните бранители на Цветан Василев в разгара на сагата поради спортните дарения на банкера.
Джиджев е упрекнат в заграбване и пране на пари. Според прокуратурата той е помощник на някогашните шефове в КТБ Георги Зяпков и Александър Пантелеев, които са подсъдими и по мегаделото за присвояването на 2,6 милиарда лв. от банката. По новото следствие двамата са на независимост против 5 хиляди лева гаранция.
Обвинението против Джиджев се крепи на показанията на Бисер Лазов. Бившият основен счетоводител на Цветан Василев разказал за заема на Джиджев, взет на 9 декември 2013 година, на правосъдното съвещание на 10 юни. Падежът на заема бил през 2018 година. Сумата била отпусната на компанията на Джиджев " Велдер Пропъртис ". Според счетоводна експертиза заемът бил с 9 пъти повече, в сравнение с му трябвало, и по тази причина предприемачът имал обвиняване и за пране на пари.
Адвокатът на Диджев Ина Лулчев твърди, че като залог той е ипотекирал парцел и счита, че обвиняването против клиента ѝ не устоя, защото с изключение на всичко друго той не е работил по поръчка на някого.
Прокуратурата изиска предприемачът да бъде оставен в ареста или да е под домакински арест, тъй като брачната половинка му има тежко заболяване. Съдът го пусна на независимост без никаква мярка за неотклонение, като уточни, че няма данни за закононарушение. Джиджев е и очевидец по делото КТБ. Срещу него имало и друго следствие, което било прекъснато.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР