banker.bgБританският премиер Тереза Мей ще направи последен опит да спаси

...
banker.bgБританският премиер Тереза Мей ще направи последен опит да спаси
Коментари Харесай

Последен опит на Мей да спаси сделката за брекзит

banker.bg

Британският министър председател Тереза Мей ще направи финален опит да избави съглашението си с Европейски Съюз за Брекзит, откакто Народното събрание отхвърли всичките осем разновидността, препоръчани от нея. Отнемането на пълномощията й да управлява процеса бе несъмнено от коментатори като най-голямо оскърбление за нея и казус в английската процедура, само че истината излезе нескрито: депутатите от Камарата на общините не реализираха между тях единодушие по нито една от предлаганите други възможности. И топката се върна в нейното поле, само че от това задачата й не става по-лесна, тъй като безсилието на парламентаристите не ги направи по-благосклонни към договорката.

И осемте оферти, които ръководителят на Камарата на общините Джон Бъркоу бе подбрал като синтез на изложените многочислени варианти, не получиха болшинство. Все отново две от тях бяха покрай задачата. Едното бе за опазване на митническия съюз с Евросъюза и получи 264 гласа против 272 срещу. Другото бе всяко съглашение с Брюксел за овакантяване на Европейски Съюз да бъде подложено на обществен референдум. То събра 268 гласа против 295 срещу.

При това състояние Тереза Мей реши да опитва още веднъж шанса си и на 29 март предлагането й още веднъж ще бъде импортирано в Камарата. То евентуално ще бъде разграничено на две елементи, с което да се заобиколи отводът на Бъркоу да го даде за гласоподаване за трети път без основни промени.

Шансовете й за триумф не са огромни, тъй като тя изигра и последната си карта - заричане да се отдръпна, в случай че съглашението й бъде утвърдено, с цел да може нов министър председател да води договарянията за бъдещите връзки с Европейския съюз. То обаче не убеди доста подкрепящите Брекзит депутати от ръководещата Консервативна партия да гласоподават в поддръжка на договорката. Според източник от Групата за европейски проучвания към 40 депутати са трансформирали позицията си, измежду които е и някогашният външен министър Борис Джонсън, който е неприкрит евроскептик. Самият Джонсън, който от дълго време се стреми към премиерския пост, е споделил пред свои другари, че съглашението на Мей " по този начин или другояче е мъртво ", предадоха английски медии.

За да бъде утвърдена договорката, е належащо общо 75 законодатели да създадат това. Ключовата група в английския парламент, която крепи държавното управление на Тереза Мей - на северноирландската Демократична юнионистка партия, и този път не промени позициите си. Лидерката на юнионистите Арлийн Фостър съобщи, че не могат да поддържат съглашението, до момента в който не бъде изменена защитната уговорка за отворена граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия, и че нейните депутати не са обсъждали опцията да се въздържат.

Това решение е следващ удар за Мей, тъй като един от водещите последователи на Брексит в партията й, депутатът Джейкъб Рийс-Мог, бе декларирал, че някои от критиците на съглашението за развода с Европейски Съюз биха могли да го поддържат, в случай че партията на Фостър се съгласи да се въздържи при гласуването.

В тази обстановка от ден на ден наблюдаващи на Острова се сплотяват към мнението, че Брексит без съглашение на 12 април е най-вероятният сюжет за Англия.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР