Банката е в ръката ти - какво следва?На този въпрос

...
Банката е в ръката ти - какво следва?На този въпрос
Коментари Харесай

М. Стоянова, Инвестбанк: Предстои мащабна промяна на финансовите услуги

Банката е в ръката ти - какво следва?

На този въпрос по време на панел Банки, част от Шумът на парите 2022, ще отговори Маргарита Стоянова, шеф на дирекция „ Дигитални услуги и Call center “ в Инвестбанк.

Госпожа Стоянова управлява дирекцията от 2020 г. Преди това заема разнообразни длъжности в сфератата на банковите осведомителни технологии, като през по-голямата част от професионалното си развиване дава отговор за внедряване на IT планове. Притежава над 20-годишен опит в банковата сфера.

Вижте какво сподели тя в изявление за Profit.bg:

Госпожо Стоянова, притежавате над 20-годишен опит в банковата сфера. Какви са най-големите промени, на които станахте очевидец през този интервал?

Има няколко огромни скока в развиването на банковите системи и услуги, които, несъмнено, доведоха до още значими промени в качеството на финансовите услуги и артикули. Като първи и главен от тях бих отбелязала момента на централизиране на множеството бази данни с dbf файлове към единна такава под Oracle система.

Вторият значим скок е моментът, в който се развиха системите за отдалечено банкиране и на самия клиент беше даден достъп да бъде собствен персонален банкер, който може когато и да е да се разпорежда със средствата си. Това в действителност го одобрявам за голяма смяна, защото банковата среда излезе отвън черупката си и позволи външен достъп до нея.

Като естествено развиване на процеса по даване на по-лесен и бърз достъп до финансови услуги на клиентите одобрявам появяването на мобилните приложения за банкиране и авторизация.

Разбира се, да доставиш банката в телефона на всеки клиент е предизвикатество, което одобрих на драго сърце. Развитието на каналите за отдалечено банкиране и закупуване на банкови артикули и услуги е доста труден и изчерпателен развой, който изискваше същински скок в развиването на банковата сигурност и отбрана.

Именно опцията за идентифициране, авторизиране и сключване на контракти от разстояние беше повратен миг, който провокира смяна даже в предлаганите банкови артикули.

Към момента сме при започване на нова огромна смяна на финансовите услуги, която се чака да бъде всеобщо налична напълно скоро. Говоря за Open banking, което ще донесе нова основна смяна и още по-висока потребителска задоволеност и еластичност.

Повечето от упоменатите към този момент налични финансови услуги са навлезли доста в живота на нашите клиенти и се възприемат като нещо напълно естествено, само че зад тях стоят доста старания и свършена работа.

В резюме – най-големите промени са: прекосяването от разпределени бази данни с dbf файлове към централизирани бази под Oracle в банките, появяването и развиването на интернет банкирането, надграждане с респонсив дизайн, мобилни приложения за банкиране, мобилен токен, отдалечен повсеместен развой по разкриване на клиент и артикули с идентификация на клиента и сключване на документи с заоблачен КЕП, отворено банкиране въз основата на PSD2, инстантни заплащания и други

В момента ръководите дирекция Дигитални услуги и Call center в Инвестбанк. Кои са най-популярните и най-харесваните от клиентите ви услуги?

По мои наблюдения клиентите, които се свързват с контактния център на банката се интересуват основно от онлайн продуктите и услугите на банката. Изискват спомагателна информация за тях или подпомагане за услуга, която им разрешава да правят заплащания онлайн.

Кръстосаните продажби във Феста Холдинг ще заемат все по-важна част от продуктовия микс, защото с развиването на технологиите и законодателните промени към този момент е допустимо да се оферират допълващи артикули освен от същата сфера на активност.

Като най-популярни и харесвани услуги мога да изброя: приложението ни за мобилно банкиране Ibank mobile, приложението ни за удостоверение Ibank mToken, както и напълно цифровизирания и задочен развой по разкриване на бърз потребителски заем.

Какво следва на полето на банковата цифровизация? Ще изчезнат ли банковите клонове, откакто банката е към този момент в ръката ни?

В момента се развива отвореното банкиране тъй наречените мултибанкинг, където през приложенията на нашата банка ще се достъпват сметки, придвижвания от други банки. Също по този начин ще се извършват и дейни интервенции. Клиентът печели улеснение, а банката задържа своя клиент и може по-добре да го обгрижва с предлагането на артикули съобразени с неговите потребности.

В същото време „ Инвестбанк “ АД поставя грижи клиентите й да се намират в безвредни среди посредством оценка на държанието им. По всичко проличава, че сполучливо понижаваме наличието на клиентите си както в нашите клонове, по този начин й в другите банки.

А дали ще изчезнат банковите клонове? -  работим върху phygital концепцията, която съставлява композиция сред даването на физически и цифрови услуги. Сега с метавселена нещата могат да отидат в сходна посока, само че към момента банковите клиенти избират съвещания лице в лице.

Гладът за квалифицирани фрагменти завзема от ден на ден промишлености. Трудно ли откривате чиновници и какви са най-важните качества, които търсите у тях?

Да, мъчно се откриват чиновници с такава устременост, защото Fintech фирмите на пазара оферират много положителни условия за тях. Най-важните качества са да имат логическо мислене, предпочитание и хъс да развиват новостите, съобразени с потребностите на клиентите и особеностите на институцията. 

Ще участвате в панел Банки на Шумът на парите 2022. Кое е най-важното обръщение, което ще отправите към публиката?

През последните години „ дигитализацията “ става все по-популярен термин измежду обществото. Може да се каже, че тя е новата парадигма на съвремието ни. Все по-голяма част от живота ни минава в цифрова среда.

Банките са едни от финансовите институции, които работят интензивно в тази посока, с цел да не отстъпват на електронен свят, който стремително върви напред. Посланието ми към всеки един от нас е да работи над финансовата си просвета и просветеност, защото това в огромна степен дефинира по какъв начин ще продължи процесът на сполучливата банкова цифровизация.

Шумът на парите 2022 ще се организира присъствено на 7 юни 2022 година в Sofia Event Center. На публиката уредниците от Profit.bg оферират пет дискусионни панела.

Повече информация и програмата ще откриете тук.

Билети ще намерите тук. Местата са лимитирани, тъй че побързайте да осигурите наличието си на едно от най-големите стопански събития в страната.

Шумът на парите 2022 се провежда с поддръжката на Пощенска банка, Инвестбанк, Уникредит Булбанк, Обединена Българска банка, Амунди, TBI Bank, ЕОС Матрикс, eMAG, Алкомет, Arco Real Estate, Schneider Electric, Планекс Инвест, MyFin, LENO, Philip Morris Bulgaria,TBIBuy, УНИКА и Кеш Кредит.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР