Банка HSBC предупреди, че рецесията в Еврозоната е неизбежнаЦените на

...
Банка HSBC предупреди, че рецесията в Еврозоната е неизбежнаЦените на
Коментари Харесай

Цените на електроенергията в Европа се покачиха до нови рекорди

Банка HSBC предизвести, че " рецесията в Еврозоната е неизбежна "

Цените на електрическата енергия в Европа се повишиха до нови върхове, предвещавайки тежка зима, защото нахлуването на Русия в Украйна предизвиква стопански проблеми на целия континент.

Договорът за година напред за електрическа енергия в Германия доближи 995 евро за мегаватчас, а френският еквивалент надвиши 1100 евро - това е повече от десетократно нарастване и в двете страни по отношение на предходната година.

Във Англия енергийният регулатор Ofgem заяви, че ще усили съвсем два пъти пределните цени на електрическата енергия и газа от 1 октомври до приблизително 3 549 паунда (4 197 долара) на година.

Ofgem стимулира нарастването със скока на международните цени на едро на газа след повдигането на рестриктивните мерки на Covid и намаляването на съветските доставки.

Чешката република, която е ротационен ръководител на Европейския съюз, разгласи, че ще свика среща на върха на Европейски Съюз за енергийната рецесия " във допустимо най-кратък период ".

Цените на силата се покачиха в Европа, защото Русия понижи доставките на природен газ за континента. Опасенията за още по-голямо ограничение на доставките се ускоряват на прага на зимата на фона на напрежението сред Москва и Запада.

Една пета от електрическата енергия в Европа се създава от газови електроцентрали, тъй че намаляването на доставките неизбежно води до по-високи цени на електрическата енергия.

Европейските цени на природния газ доближиха 341 евро за MWh, което е покрай историческия връх от 345 евро, доближат през март.

Войната не е единственият провинен за това във Франция, заяви Агенция Франс Прес, предава БГНЕС.

Спирането на няколко нуклеарни реактора заради проблеми с корозията способства за скок на цената на тока във Франция, защото производството на електрическа енергия в страната фрапантно понижа.

Само 24 от 56-те реактора, ръководени от енергийния колос EDF, работеха в четвъртък.

Франция, която обичайно изнася електрическа енергия, в този момент е вносител.

" Зимата ще бъде тежък интервал за всички страни в Европа ", съобщи за Агенция Франс Прес Джовани Сгаравати, теоретичен помощник в мозъчния концерн Bruegl в Брюксел.

" Цените ще останат високи, а може би ще продължат да се покачват ", сподели той.

Проучването на Bruegl открива, че страните от Европейския съюз са отделили 236 милиарда евро от септември 2021 година до август 2022 година, с цел да предпазят семействата и компаниите от възходящите цени на силата. През последните седмици страните оповестиха акции за икономисване на сила, с цел да насърчат популацията да понижи потреблението си през зимата.

Германия към този момент разгласи, че тази зима температурата в публичните административни здания ще бъде лимитирана до 19 градуса, а топлата вода ще бъде спряна. Германските ограничения включват и възбрана за отопление на частни плувни басейни за период от шест месеца, която влиза в действие от септември.

Финландия предизвиква жителите си да понижат термостатите си, да вземат по-кратки душове и да прекарват по-малко време в сауни, което е национална традиция.

Френските семейства към този момент са предпазени от таван на цените на силата до 31 декември. Но промишлеността също е наранена от възходящите цени на силата. Фабрики, които създават амоняк - съставна част за произвеждане на торове - оповестиха прекъсване на активността си в Полша, Италия, Унгария и Норвегия тази седмица.

Банка HSBC предизвести, че " рецесията в Еврозоната е неизбежна ", като стопанската система ще се свие през четвъртото тримесечие и първите три месеца на 2023 г.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР