Банди откриха огън и в четвъртък, принуждавайки го да се

...
Банди откриха огън и в четвъртък, принуждавайки го да се
Коментари Харесай

Банди в Хаити удариха хеликоптер на ООН във въздуха

Банди откриха огън и в четвъртък, принуждавайки го да се приземи в Порт-о-Пренс , което е последното нахлуване в столицата на Хаити, където насилието още веднъж се разраства, оповестява „ Асошиейтед прес “.

Според източник от Организация на обединените нации, който не е акредитиран да удостовери случая , никой не е потърпевш, защото няколко изстрела са попаднали в хеликоптера, който е превозвал трима членове на екипажа и 15 пасажери . Хеликоптерът, който е изхвърчал от Порт-о-Пренс преди да бъде атакуван, се е приземил наред, показа източникът.

Нападението се случва пет месеца откакто основното интернационално летище на Хаити още веднъж отвори порти след координирани бандитски набези , които го принудиха да затвори за близо три месеца.

Насилието се популяризира в околните региони, в това число в Аркахайе , където тази седмица към 50 хипотетични членове на банди починаха след нахлуване в крайбрежния град, ситуиран северозападно от столицата. Сред починалите са минимум дузина въоръжени лица, които се удавили, откакто лодката им се преобърнала, заяви държавен чиновник в четвъртък.

Повечето от тях са били убити от полицията, само че в сряда група въоръжени лица са се удавили, откакто лодката им се е блъснала в рифа , до момента в който са превозвали муниции за бандите, атакуващи град Аркахайе, съобщи Вилнер Рене от Агенцията за гражданска отбрана на Хаити. Той заяви пред радио „ Караибес “, че нападението е почнало в понеделник, когато въоръжени лица са запалили къщи и коли в Аркахайе. Той изясни:

„ Когато боеприпасите на бандите свършили, те се скрили в околните региони и били открити от жителите и полицията. “

Нападението към момента продължава и Рене предизвести, че чиновниците на място незабавно се нуждаят от подкрепление от бойци и специфични полицейски елементи .

За нападението е упрекната коалиция от банди, наречена Viv Ansanm, която през последните дни също е нападала общности в Порт-о-Пренс. Според отчет, оповестен в четвъртък от Международната организация по миграция към Организация на обединените нации, тези набези са довели до разселването на повече от 10 000 души в столицата единствено за една седмица. Повече от половината от хората, останали без дом, са се натъпкали в 14 спонтанни приюта , в това число учебни заведения. Останалите са краткотрайно настанени при родственици.

Рязкото повишаване на насилието от страна на бандите идва единствено няколко месеца след началото на подкрепяната от Организация на обединените нации задача, ръководена от кенийската полиция, чиято цел е да потуши внезапното повишаване на насилието от страна на бандите, които управляват над 80 % от Порт-о-Пренс. Повече от 700 000 души останаха без дом , а хиляди бяха убити.

Правителството на Съединени американски щати и високопоставени хаитянски представители предизвестиха, че ръководената от Кения задача не разполага с задоволително личен състав и финансиране и желаеха тя да бъде сменена с мироопазваща задача на Организация на обединените нации .

Индия изтегля стотици хиляди хора и затваря учебни заведения поради приближаването на тропическа стихия

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР