Бананите са леко опасни заради съдържанието на радиоактивен елемент. За

...
Бананите са леко опасни заради съдържанието на радиоактивен елемент. За
Коментари Харесай

ВНИМАВАЙТЕ! Бананите са най-радиоактивният плод

Бананите са леко рискови поради наличието на радиоактивен детайл. За това сигнализират учени от Пекинския университет по аеронавтика и астронавтика Чжан Сяотян и Ляо Цзе.

Освен безвредния калий тези плодове съдържат неговия изотоп – калий-40, който е източник на йонизиращо лъчение, влияещо отрицателно на здравето. Неговото наличие в плодовете е нищожно.

" Дозата радиация, която получаваме като изядем един банан е към 0,0778 микросиверта. Това е незначително малко. За съпоставяне: компютърната томография на гръдните кафези е еквивалентна на 70 хиляди банана ", се споделя в публикацията, оповестена в WeChat.

Периодично учените употребяват по този начин наречения " бананов еквивалент " за измерването на някои радиоактивни източници. Например, оптимално допустимото влияние на атомните централи е равно на потреблението на 2500 банана годишно, а смъртоносната доза е към 35 милиона.
свързани новини4927на 09.10.2021
Учените акцентират, че радиоактивното лъчение обкръжава индивида на всички места, изключително при рентгена и компютърната томография, а също по този начин и при пушенето. Съдържащите се в тютюна полоний-201 и олово-210 са доста по-опасни от бананите.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР