БАН са стартирали процедура за закриването на НИМХ, което на

...
БАН са стартирали процедура за закриването на НИМХ, което на
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: БАН са стартирали процедура за закриването на НИМХ, което на практика ще ликвидира Института


Българска академия на науките са стартирали процедура за закриването на Национален институт по метеорология и хидрология, което на процедура ще ликвидира Института. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в предаването „ Тази заран " по бТВ. „ От 1 януари, в случай че бъде признат законът за бюджета, Националният институт по метеорология и хидрология да излезе в неговата целокупност с права, отговорности, имуществени връзки, хора с достъп до хидрометеорологична информация.

Българска академия на науките не са възразили всъщност против това, което сме предложили. Те взеха кардинално решение да бъде изведен Национален институт по метеорология и хидрология. Сключихме съглашението, тъй като бяхме под угрозата през септември месец институтът да спре работа, защото нямаше шеф. Никой не искаше да се ангажира с тази служба ", разяснява Вълчев.

По думите му Българска академия на науките са срещу формата, само че не просветителното министерство не може да разбере за какво. „ Законови разпореждания са нужни, тъй като членските права в интернационалните организации са утвърдени със закон, което значи, че могат да бъдат трансферирани на Национален институт по метеорология и хидрология единствено със закон. Нямаме механично вадене, а превръщане. Всичко се резервира ", увери Вълчев. Според него притеснителното е, че Българска академия на науките са стартирали процедура за закриването на Национален институт по метеорология и хидрология, което на процедура ще ликвидира Института и ще направи невероятно преобразуването му от 1 януари.

„ Помолихме ги да проявят тази отговорност, те споделят, че това било належащо по техния юридически закон. Не, не е належащо, когато едно юридическо лице се преобразува. Единственото съответно, което чух от Българска академия на науките е това да не се прави със законови разпореждания, това е въпрос на форма, а не на наличие. По думите му без законови разпореждания значи, че от 1 януари Национален институт по метеорология и хидрология няма да може да действа и няма да има достъп до интернационална хидрометеорологична информация. Българска академия на науките споделиха да се употребява безплатно собствеността 4 години, а какво става след 4 години? Защо им е на Българска академия на науките тази благосъстоятелност? ", попита Вълчев.

„ Според мен имаше известни страсти, в това число и това да кой ще надделее, в това число и това да дадем сигнал на другите институти от Българска академия на науките, че не е хубаво и безпроблемно да излезеш от Българска академия на науките. Усетил съм и боязън в управлението на Българска академия на науките, че това може да повлече и други институти, в това време не съм усетил да има такива настройки в други институти. Уверяваме Българска академия на науките, че няма да бъдат ощетени.

Нищо, което не се употребява от Национален институт по метеорология и хидрология, няма да бъде трансферирано и конфискувано. Искат комисия, ще я създадем. Моята молба е да не злоупотребяват с публичното доверие, което им е гласувано да извършват, да не закриват Института ", изясни Вълчев и добави, че още през септември са помолили Българска академия на науките да създадат самобитно проучване. „ Казахме, че резервираме целостта на Националната хидрометеорологична работа т.е. всички метеоролози минават с преобразувания институт, само че учените остават в Българска академия на науките на правилото на заявяване на предпочитание. В бюджета на МОН са планувани пари за Национален институт по метеорология и хидрология ", разяснява още Красимир Вълчев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР