БАН представя едни от най-интересните си разработки пред бизнеса -

...
БАН представя едни от най-интересните си разработки пред бизнеса -
Коментари Харесай

БАН представя прототип на ваксина за COVID-19 пред бизнеса

БАН показва едни от най-интересните си разработки пред бизнеса - измежду тях първообраз на ваксина за COVID-19, биокерамика, употребена в Космоса и решения, свързани с провокациите пред всеобщото внедряване на електрически автомобили.

Събитието " Наука за бизнес " е проведено от Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия и ще се организира онлайн.

Асистент Борис Широв е един от младите учени в института по електрохимия и енергийни системи към Българска академия на науките. Институтът е прочут с разработките си за предпазване на сила - тук е основана една от първите акумулатори с въздушни електроди.

" Около нас има ужасно доста сила, само че няма метод, по който да я съхраняваме ", сподели ас. Борис Широв от Института по електрохимия и енергийни системи към Българска академия на науките.

Учените в института са измежду най-хубавите в света що се касае оловните акумулатори. Те се употребяват като буфери при зарядни станции за електрически автомобили, а от Българска академия на науките съветват компании по отношение на технологията.

" Новите зарядни станции за електрически автомобили са от огромен мащаб и имат доста консуматори в един и същи миг. Електропреносната мрежа има усложнения да обезпечи цялото количество сила за това се построяват буфери, които да съхраняват тази сила и след това могат да я отдадат, когато е нужна огромна мощ и мощ на тока ", сподели ас. Борис Широв от Института по електрохимия и енергийни системи към Българска академия на науките.

Доставката и потреблението на сила при електрическите автомобили се обрисува проблем, който учените би трябвало да разрешат.

Проучване в Съединени американски щати, да вземем за пример, демонстрира, че построяването на инфраструктура от енергоцентралите до потребителите би коствало 230 милиарда $.

От института намират решение на казуса с ефикасния трафик на сила - вземат участие в създаването на системи за мониторинг и ръководство на акумулатори, които могат да се употребяват при зарядните станции.

" Инсталират се върху самите акумулатори датчици, които наблюдават параметрите на батериите в действително време като цяло това наблюдаване става в облак. В облака се прави един логаритъм, който е самообучаващ се който взима решение дали да бъде заредена или пък разредена батерията ", сподели ас. Борис Широв от Института по електрохимия и енергийни системи към Българска академия на науките.

Още български разработки ще бъдат показани онлайн на събитието " Наука за бизнес " - измежду тях такива свързани с пандемията и зелената стопанска система.

" Най-интересната за публиката ще бъде имунизацията, върху която работят от Българска академия на науките. Тя е стигнала до равнище изпитване върху мишки, най-вероятно напълно скоро ще се премине към тестване на хора ", сподели изпълнителният шеф на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия Бойко Таков.

Целта е бизнесът да употребява дейно българската просвета.

" Ще покажем образно каква инфраструктура има в България освен в академията, а и във всички университети в частните лаборатории даже. Бизнесът да види какви условия може да употребява тук ", сподели изпълнителният шеф на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия Бойко Таков.

Във форума ще вземат участие над 800 експерти и представители на бизнеса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР