Балтийските страни изнамериха начин да живеят без бежанци - приемат

...
Балтийските страни изнамериха начин да живеят без бежанци - приемат
Коментари Харесай

Хладен прием очаква бежанците, отишли в балтийските страни

Балтийските страни изнамериха метод да живеят без бежанци - одобряват всички претенденти и се разминават със глобите на Европейската комисия. Но го вършат по този начин, че бежанците не се задържат в страната. Напоследък излиза наяве, че изпитаният механизъм заяжда и може да породи нов обществен проблем.

В една свободна страна

Мехарена, роден в Еритрея, дошъл в Латвия преди година от Италия. В Италия пък пристигнал от Египет; преди този момент живял в Уганда, Етиопия и Израел. Всъщност научил за Латвия едвам преди самия полет - не му разрешили самичък да избере дестинация. Видяното не го зарадвало.

" Еритрейци има доста във всички европейски страни и те поддържат връзка. Всички знаят, че в Германия дават на бежанците жилище и 400 евро джобни. А в Латвия - по 139 евро месечно и нищо повече ", споделя той пред съветската редакция на Би Би Си.

С тези пари в Рига е мъчно да наемеш и едностаен апартамент. Но там въобще не се канят да подвигат помощите. " Плащанията са ни такива, каквито са. Как ще си позволим да плащаме някому повече. Не сме такава страна ", показва шефът на парламентарната комисия по вътрешните работи Айнарс Латковскис.

Човек естествено може да си потърси работа. В Латвия обаче публично назначават единствено говорещи латвийски, а езикът по принцип се учи с години. По думите на Мехарена таман ниският стандарт кара бежанците да напущат Латвия, незабавно щом получат формален статут - също като мнозина негови познати търсещи леговище.

" Те няма да се върнат непринудено. Повечето не можаха да живеят тук. Не могат да одобряват това (разликата в приходите сред Германия и Латвия, бел. Би Би Си). Мнозина обаче са взели пари назаем, с цел да стигнат до Европа - и би трябвало да ги връщат ", прибавя еритреецът, самичък платил 3000 $ на каналджии.

Латвийските политици не виждат нищо неприятно в това преместване. " Нали живеем в свободна страна, не в Русия. Проблем са войната и тежката обстановка в района на Сирия. Трябва да се търси решение. А бежанците са просто последица ", споделя Латковскис.

Всички са удовлетворени

Бежанците си отпътуват - обща наклонност и за трите балтийски страни. Според шефа на Литовския бежански център Робертас Микуленас от 349 претенденти за леговище, пристигнали в страната, 248 са я напуснали след даване на статут.

Помощите за бежанци в Литва варират от 102 до 204 евро на месец. В Латвия са пристигнали по линия на програмата за разпределение 317 души, само че никоя инстанция не знае сигурно къде се намират - в страната или отвън нея. Това, че някой си е отпътувал, личи от обстоятелството, че откакто е получил публично бежански статут, не е потърсил полагащия му се ментор.

По данни на Фонда за обществена интеграция на такива услуги са имали право 327 разселени лица. През май обаче са ги употребили 31 души. Сходно е и ситуацията в Естония - от 136 пристигнали по систематизиране петима са напуснали страната, а 74 скитат из Европа (по-малко от три месеца). Бежанските помощи в Естония са 130 евро месечно.

Крайно ниските помощи, чийто размер е открит на държавно ниво, очевидно са директно свързани с готовността на бежанците да остават там, където са разпределени от службите на Европейски Съюз. По-скоро - да не остават.

Формално всички са удовлетворени: търсещите леговище получават законен статут и опция свободно да се движат в Европейски Съюз (за да се реалокират в последна сметка при другари и родственици в Западна Европа), а балтийските страни извършват всички условия на Еврокомисията за приемане на бежанци.

Полша, Чехия и Унгария, ще би трябвало още на 15 юли публично да обяснят пред Европейска комисия антиимигрантската си позиция, тъй като са публични участници в програмата за разпределение, само че досега не са приели нито един. Сега ги заплашва санкция.

Латвия, Литва и Естония не са застрашени от санкции. Но локалните националисти поддържат с две ръце сътрудниците си в района. Тези дни 23 депутати от латвийския парламент подписаха писмо до Европейската комисия с молба да бъдат спрени глобите против Полша, Чехия и Унгария.

" Санкциите не вземат решение нищо - споделя за съветската редакция на Би Би Си един от създателите, депутатът от групата Национално обединяване " Всичко за Латвия! " Карлис Креслинш. - И не се знае дали става дума за бежанци или за мигранти. Бежанци има, в случай че страната е окупирана, в случай че пък там има някаква вътрешна битка, това са мигранти. Те не се задържат в Латвия, съвсем всички са си отпътували. Значи са пристигнали да търсят по-добър живот. "

Те ще се върнат

Мисъл, която май няма да успокои за дълго локалните политици. Споменатият към този момент Мехарена стои в Латвия към този момент година - до момента плащал наема благодарение на другари, а тези дни се надявал да откри работа.

" Имам висше инженерно обучение, само че ще работя физически труд на градеж. Дано да стане ", споделя еритреецът.
Ще му се да замине за Лондон, където живее фамилията му. Мехарена обаче не бърза - съгласно него надали би съумял да си уреди легална работа отвън Латвия.

" Ако се изселя в друга страна, там няма да ме одобряват. Познавам няколко души, напуснали Латвия. Всички се реалокираха в Германия, само че никой не може да работи там ", споделя Мехарена.

Защото бежанският статут, получен в Латвия, дава право да получаваш помощи и да работиш точно в Латвия. В други страни от Европейски Съюз никой не му подсигурява нищо - управляващите на Европейски Съюз въобще не предизвикват двукратното преместване. Бежанците, напуснали Латвия, могат да разчитат единствено, че другаде статутът им ще бъде доказан, щом минат всички процедури наново. Но още не се знае някой да е съумял.

" Те (бежанците, напуснали Латвия) чакат там по половин година, с цел да си подадат документите отново. През това време им оказват помощ другари. Но това е загуба на време ", споделя Мехарена.

В последна сметка бежанците се връщат. Така се случило с различен човек от Еритрея, който първо си намерил работа в Латвия, след това отпътувал за Германия да си продължи следването, а най-сетне се върнал - станало ясно, че в Германия нито ще може да учи, нито даже да работи или да получава помощи.

По същата скица се движат и други бежанци. Връщат се в Латвия и там се сблъскват отново с познатите проблеми: оскъдни помощи, непознаване на езика, компликации в търсенето на жилище и работа. Как считат да ги решат локалните управляващи, не се знае. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Бежанците (1963)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР