Балтийските държави подписаха споразумение за създаване на обща отбранителна линия,

...
Балтийските държави подписаха споразумение за създаване на обща отбранителна линия,
Коментари Харесай

Балтийските държави подписаха споразумение за укрепване на източната граница на НАТО

Балтийските страни подписаха съглашение за основаване на обща отбранителна линия, която да укрепи източната граница на НАТО с Русия и Беларус, заяви „ Евронюз “.


Латвия, Литва и Естония в миналото са били част от Съветския съюз, само че в този момент са част от Европейски Съюз и НАТО и са съдружници на Украйна, в която Русия стартира пълномащабно навлизане през февруари 2022 година

Министрите на защитата на страните подписаха документа в латвийската столица Рига. Трите страни считат, че построяването на " противомобилни отбранителни уреди " ще укрепи доста границите им, както и ще възпре и блокира всяка евентуална военна експанзия.

" В светлината на продължаващата експанзия на Русия против Украйна. е доста значимо да продължим съдействието си. Солидарността на балтийските страни би трябвало да бъде по-силна от всеки път ", съобщи Арвидас Анусаускас, министър на защитата на Литва.

Анализатори от Института за военни проучвания на Съединени американски щати акцентират, че съветският президент Владимир Путин в последно време е засилил самодейностите на Кремъл, които могат да предизвикат бъдещи ескалации против балтийските страни.

" Войната на Русия в Украйна сподели, че с изключение на съоръжение, муниции и жива мощ, за отбраната на Естония от първия метър са нужни и физически отбранителни уреди по границата ", съобщи министърът на защитата на Естония Хано Певкур.

Той означи, че задачата на отбранителните уреди е да се предотврати боен спор в района.

" Предприемаме тези старания, с цел да може народът на Естония да се усеща в сигурност, само че в случай че се появи и най-малкият риск, ще бъдем подготвени за разнообразни развития по-бързо ", добави Певкур.

Като част от " Балтийската отбранителна линия " Естония ще построи стотици бункери по границата си с Русия.

Признавайки, че никоя отбранителна линия не е непробиваема, началникът на естонския Оперативен отдел на Генералния щаб Тармо Кундла съобщи, че украинският опит е посочил нуждата от създаване на укрития от бетон и ранното им инсталиране, вместо основаването им от пръст и трупи в обстановка на война.

Концепцията за отбранителни уреди се основава на решенията, взети на срещата на върха на НАТО в Мадрид, в които се акцентира, че съдружниците би трябвало да са подготвени да пазят територията и би трябвало да се разработят нови районни проекти за защита

Процесът на създаване ще се прави в съдействие с локалните общности и със единодушието на притежателите на земя. Цената на естонското отбранително оборудване в началото се прави оценка на 60 млн. евро.

Първият бункер ще бъде приключен през първата половина на тази година, а обществеността ще го види през втората половина на 2024 г./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР