Балтийските държави Латвия и Естония прекратиха споразуменията си за правна

...
Балтийските държави Латвия и Естония прекратиха споразуменията си за правна
Коментари Харесай

Латвия и Естония прекратяват правните споразумения с Русия

Балтийските страни Латвия и Естония прекратиха споразуменията си за правна помощ с Русия , като публични представители на двете страни от Европейски Съюз и НАТО показаха като причина нашествието на Москва в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

Споразуменията сред някогашните руски републики , влязоха в действие през 90-те години на предишния век и се отнасят до взаимопомощта по каузи в региона на гражданското, фамилното и наказателното право.

Парламентът на Латвия гласоподава за преустановяване на двустранния контракт, като законодателите се позоваха на неналичието на доверие в Русия, близо две години след нашествието ѝ в Украйна .

" Това съглашение беше подписано за поощряване на съдействието в региона на правната помощ. Подобно на редица други двустранни съглашения, то се основава на взаимното доверие и убеденост ", съобщи пред Народното събрание депутатът Рихардс Колс.

" Русия загуби това доверие и сподели, че на нея не може да се разчита. С денонсирането на този контракт ние ясно заявяваме: няма доверие ", сподели ръководителят на парламентарната комисия по външни връзки.

Правителството на Естония също се съгласи да приключи правното си съглашение с Русия и изпрати законопроекта за гласоподаване в Народното събрание, показа външният министър Маргус Цахкна.

" Едно от предварителните условия за съглашението е доверието в правната система на другата страна, а ние нямаме доверие в Русия ", сподели Цахкна.

" Докато продължава пълномащабната експанзия на Русия против Украйна, би трябвало да продължим напъните си за уединяване на Русия на интернационалната сцена и да поддържаме двустранните връзки сред Талин и Москва на абсолютния най-малко ", добави той.

" Нашата цел е да прекратим съглашението при първа опция, тъй като нашата ясна позиция е, че не си сътрудничим с агресор ", добави естонският външен министър.

Преди да изтече срокът на споразуменията, Русия би трябвало да бъде известена за това с 6-месечно предупреждение. След това, правното съдействие сред двете балтийски страни и Москва ще се основава единствено на интернационалните съглашения.

Миналата година тогавашният министър на правораздаването на Естония Кале Лаанет разгласи, че прекратяването на съглашението ще усложни документите за съветските жители , живеещи в Естония, само че ще опрости други въпроси като издръжката на деца.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР