Балотаж в над 7000 секции. Предвидени са машини за 5900

...
Балотаж в над 7000 секции. Предвидени са машини за 5900
Коментари Харесай

Балотаж в над 7000 секции

Балотаж в над 7000 секции. Предвидени са машини за 5900 от тях, разгласи зам.-председателят и представител на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Тя уточни, че ЦИК е преброила финално 7250 секции, в които ще се гласоподава в неделя.

Въпреки всички,това не е окончателната численост на изборните секции. Причината е, че 48 часа преди изборния ден ще бъдат разкрити секциите в лечебните заведения, домовете за възрастни хора.

Всички 265 общински изборни комисии към този момент са предали в ЦИК протоколите с изборните резултати. В момента тече наново въвеждане на данните, уточни Матева.

Тя напомни, че акцията завършва в петък вечерта.

Резултатите от локалните избори се афишират от Общинските изборни комисии (ОИК). На втория тур на 5 ноември ще избираме 91 кметове на общини.

Кой отива на балотаж

На втори тур отиват 451 кметове на кметства и 31 кметове на региони.

В четири кметства ще има балотаж, в който ще вземат участие трима претенденти, защото вторият и третият са с идентичен брой гласове. Това са Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина и Васильово.

Право на глас имат 6 308 052 души, като в изборните описи за вота в неделя са включени и жителите, придобили изборни права сред двата тура.

В изборните описи са и хората, подали заявление за гласоподаване по сегашен адрес. Те не могат да гласоподават на непрекъснатия си адрес. За задачата не се подават нови декларирания за гласоподаване по сегашен адрес. Това се отнася и за заявките за гласоподаване с преносима урна.

Днес Министерството на електронното ръководство прави доверено създаване на изходния код на софтуера. За присъединяване са поканени, записаните в ЦИК партии и обединения.

След довереното създаване ще им се обезпечи достъп до изходния код и до документите за системата за машинно гласоподаване.

ЦИК прави всичко належащо, с цел да има гласоподаване с машини в неделя, сподели Матева. Тя означи, че от комисията са в непрекъсната връзка с институциите

Надяваме се в най-кратък период да бъде подписано решението за засвидетелствуване на сходството, сподели Матева.

Още вести четете в секция България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР