Бълнуването, познато още в медицинските среди като сомнилоквия, е състояние

...
Бълнуването, познато още в медицинските среди като сомнилоквия, е състояние
Коментари Харесай

Болест ли е бълнуването

Бълнуването, познато още в медицинските среди като сомнилоквия, е положение на неосъзнато, неволево говорене по време насън. То може да варира както по своето наличие, по този начин и по типа на наречие - от безшумно „ мърморене’, нечленоразделна и безсмислена тирада до комплицирани разкази, изпълнени със наличие и съответната експресия.

Говоренето насън постоянно поражда непринудено, само че може да бъде предизвикано и от говора на непосредствен човек нощно време. Понякога нощният диалект може даже да звучи друго от естественото му звучене денем.

Въпреки че съвсем на всеки човек в един или различен миг от живота му се е случвало да приказва насън, са известни случаи на генетична предиспозиция, при които бълнуването нощно време се следи във всяко последващо потомство.

Бълнуването нощно време доста постоянно се асоциира и с избран стресов миг, безпокойствие или меланхолия. Недостигът насън, потреблението на алкохол или избрани медикаменти, нарасналата температура също могат да предизвикат появяването му.

В множеството случаи нощното бълнуване е краткотрайно положение, което има незлокачествен темперамент и не изисква лекуване. Въпреки това, високата му периодичност постанова да се потърси профилирана помощ. Така, че в случай че бълувате постоянно посъветвайте се със съответния експерт по нарушавания в съня.. Целта е да се отхвърлят всички вероятни медицински положения и психиатрични разстройства, които могат да бъдат причина за поява на положението.

Желателно е също спазването на оптимална хигиена на съня – поддържането на избран час на лягане и ставане, осигурявайки нужното количество сън, отбягване потреблението на алкохол и цигари преди заспиване, както и отбягване на късното следобедно кафе. Намаляване на напрежението и преодоляване на техники за релаксация също могат да имат основна роля в понижаване на нощното бълнуване.

Според изследвания мощният стрес, повдигането на температура, лишаването от сън, използването на алкохол и лекарства преди лягане също са фактори, считани за водещи до бълнуване. Контрола над приема на кофеинови и никотинови артикули, избягването на взиране в ярки екрани и монитори след мръкване и постоянните привички за лягане и ставане потвърдено намаляват случаите на говорене на сън.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР