Балканските държави, където поредната вълна от ковид пандемията все още

...
Балканските държави, където поредната вълна от ковид пандемията все още
Коментари Харесай

Ситуацията с COVID-19 на Балканите

Балканските страни, където следващата вълна от коронавирус пандемията към момента бушува, имунизационното покритие остава относително ниско, а опасността от новия вид Омикрон от ден на ден доближава, ползват разнообразни ограничения да противодействат на утежняването на епидемиологичната конюнктура. Някои страни, измежду които Гърция и Турция, вкараха ограничавания, с цел да предотвратят разпространяването на новия вид, като не разрешиха или ограничиха полетите от южноафрикански страни, написа Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 28801
Следва информация за новостите през седмицата на Балканския полуостров, свързани с пандемията:

ГЪРЦИЯ разгласи, че вкарва наложителна имунизация против КОВИД-19 на хората над 60-годишна възраст и ще постанова санкции в размер на 100 евро. Мярката ще се ползва ежемесечно, считано от 16 януари. Гръцкият парламент одобри след диспути в сряда законодателната корекция, предвиждаща имунизирането против КОВИД-19 да стане наложително за хората над 60 години, макар острите рецензии на опозицията. Премиерът уточни, че държавното управление е изчерпало всички благоприятни условия да убеди хората, преди да вземе решението. Мярката няма да важи за преболедували през последните шест месеца, както и за хора със съществени здравословни проблеми. Парите от събираните санкции ще отиват в бюджета на националната система на опазване на здравето.
Около 63 на 100 от популацията на страната от 11 милиона души е изцяло имунизирано, а през последните седмици се усили броят на хората, записали си час за слагане на ваксина. Според скорошно изследване в страната на организация Пулс огромна част от жителите поддържат въвеждането на наложителна имунизация. 66 на 100 от участвалите в анкетата се афишират за въвеждане на наложителна имунизация на избрани професионални групи, а 50 на 100 от интервюираните желаят по-строги ограничения за неимунизираните.
Гърция обмисля да вкара и наложителни защитни маски за всички навън, само че за момента държавното управление продължава да твърди, че пред Атина не стои въпросът за налагане на цялостен локдаун, писа гръцкият щемпел. Затягане на ограниченията се обмисля, само че още веднъж единствено за неимунизираните жители, а не за цялото население.
Правителството готви даже законова смяна, предвиждаща до две години затвор за родители в Гърция, които отхвърлят да пуснат децата си на учебно заведение поради противоречие с наложените здравни протоколи, свързани с КОВИД-19, писа вестник " Етнос ", базирайки се на министъра на образованието Ники Керамеос.
Междувременно гръцката експертна комисия по въпросите на ковид одобри на изключително съвещание доста непоколебим протокол за идващите пасажери от страните в южната част на Африка, където е открит новият вид - Република Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Намибия и Есватини. Пътниците от там ще могат да пътуват за Гърция единствено по съществени аргументи и със особено позволение. Те би трябвало да бъдат имунизирани и да се подложат на три PCR теста, които да дадат негативен резултат - един преди пътуването, един при идване в Гърция и един по време на десетдневна карантина.
Въпреки въведените ограничавания обаче страната към този момент се сблъска с първия случай на разновидността Омикрон, който е бил открит на остров Крит.

РУМЪНИЯ получи през последната седмица първите неинвазивни проби за КОВИД-19
за учебните заведения в страната, където занятията бяха възобновени на 8 ноември за към 70 % от учениците в Румъния с физическо наличие. Условие за връщането в учебно заведение обаче бе най-малко 60 % имунизиран педагогичен и непедагогически личен състав в съответното учебно заведение. За да усилят сигурността и с цел да се върнат всички деца в учебно заведение, управляващите взеха решение да ползват неинвазивни проби със слюнка два пъти седмично. Според проектите тестванията ще се вършат в първия и четвъртия ден от седмицата в класната стая от медицински чиновници или лица, избрани от управлението на учебното заведение.
Междувременно стана ясно, че в Народното събрание се връща законопроектът за зелен документ на работното място, който бе отритнат от Сената, само че следва да бъде гласуван и в Камарата на депутатите, която има решаващия глас в тази ситуация. Премиерът Николае Чука съобщи, че е разговарял с министъра на опазването на здравето Александру Рафила в търсене на решения за нормативния акт за зелен документ на работното място. В момента, в който бъде утвърден от Камарата на депутатите, планът ще отиде за обявяване и може да бъде прибавен, съобщи Николае Чука, само че не посочи по кое време може да стане това. Румънският министър председател добави, че от зеления документ може да се възползват и хората, които са прекарали заболяването.

АЛБАНИЯ към този момент изостава с имунизацията против КОВИД-19 - едвам 33 % от популацията е изцяло имунизирано, което е измежду най-ниските нива за Европа. 37 на 100 от албанците са получили една доза ваксина, сочат данни на уеб страницата " Нашият свят в данни " (Our World in Data).
Колебанията към имунизацията в Албания, както и в доста други страни на Балканите и в Източна Европа, са подхранвани от дезинформация, подправени вести и съмнение към страната, отбелязва осведомителният портал Екзит. Към всичко това се прибавя неналичието на координирана акция, която да вдъхне доверие в процеса, показва още порталът.

ХЪРВАТИЯ също наложи ограничавания за влизането на пасажери от южноафрикански страни. Хърватският екип за ръководство на рецесията с КОВИД-19 реши да наложи 14-дневна карантина и наложително тестване за хърватите, които се завръщат от Република Южна Африка, Ботсвана, Лесото, Намибия, Зимбабве и Конго, както и да забрани влизането на чужденци от тези страни, заяви вътрешният министър Давор Божинович.
Забраната и рестриктивните мерки са в сходство с рекомендациите на Европейската комисия към всички страни-членки на Европейски Съюз по отношение на появяването на нов вид на ковид в Южна Африка.
Хърватското държавно управление обмисля налагането на тежки санкции за ръководители на публични институции и общини, които са се провалили в използването на условието за съществуване на цифров здравен документ за техни чиновници или гости. От момента на въвеждането на документите в Хърватия на 15 ноември, ръководителите на някои общини отхвърлиха да ги ползват, потвърждавайки че не желаят да основават разделяне сред жителите.
Между 50 и 55 на 100 от хърватските жители са изцяло имунизирани, което е под междинното за Европейския съюз.

ТУРЦИЯ също наложи възбрана за пътувания поради новия вид на пет страни от Южна Африка - Ботсвана, Република Южна Африка, Мозамбик, Намибия и Зимбабве. Турските управляващи оповестиха, че затварят всичките си сухопътни, въздушни, морски и железопътни гранични пунктове за пасажери от тези страни.
Турският министър на опазването на здравето Фахреттин Коджа уточни, че новият вид на ковид /Омикрон/ не е регистриран до момента в Турция и че най-разпространеният сега вид на ковид на турска територия е разновидността Делта.
По думите на Коджа Турция от близко следи развитията след появяването на Омикрон, само че сегашната обстановка не допуска никакви спомагателни ограничения в битката с разпространяването на КОВИД-19 в Турция.
Министърът оцени също, че смесената приложимост на ваксини, каквато се ползва в Турция, дава по-добра отбрана.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ одобри решение за еднократна финансова премия от 30 денара /0,5 евро/ за пациент за персоналните лекари, в случай че реализиран и надвишат обсег от 70 % имунизирани от общия брой пациенти, записани при тях. Мярката бе оповестена от здравния министър Венко Филипче преди няколко дни и е в тенденция стимулиране на интереса към имунизация и попречване на разпространението на пандемията.
Четиридесет и седем % от пълнолетното население на Република Северна Македония е изцяло имунизирано против КОВИД-19.

Властите в СЪРБИЯ започнаха засилени ограничения на летището в Белград за попречване на разпространяването на разновидността Омикрон. Министърът на опазването на здравето на Сърбия Златибор Лончар сподели, че на летището има специфична процедура за хора, които идват от страни, в които този вид е публикуван. Той посочи обаче, че Сърбия не връща никого, а слага пасажерите под надзор.
Спрямо пасажерите от Южна Африка и Малави, Ботсвана, Намибия и Зимбабве ще бъдат прилагани спомагателни ограничения. ПСР тест ще бъде осъществяван на летището. Ако е отрицателен, те ще бъдат сложени под карантина за 14 дни със задължението да създадат нов PCR тест на седмия ден, заяви министърът на труда, заетостта и обществената политика Дария Кисич-Тепавчевич. Онези, които дадат позитивен тест при идване, ще бъдат превозени с коли за спешна помощ до КОВИД лечебни заведения.
Кисич-Тепавчевич, която е епидемиолог, прикани още веднъж всички да се имунизират, като посочи, че имунизацията е единственият метод за излизане от здравната рецесия. По думите й също по този начин КОВИД документите са посочили, че имат доста значителен резултат, когато става въпрос за поощряване на младежите да се ваксинират.
От началото на пандемията в Сърбия са доказани близо 1,26 милиона случая на коронавирусна зараза, а 11 744 са умряли.

Правителството в КОСОВО одобри нови ограничения против пандемията от КОВИД-19. От 3 януари в Косово ще може да се влиза единствено със документ за цялостна имунизация, според ограниченията, които бяха признати от държавното управление в Прищина във вторник.
Според Косово онлайн влизане в Косово ще бъде разрешено и на хора с сложена една доза ваксина срещу ковид, само че те би трябвало да имат и ПСР тест, изработен най-много 48 часа по-рано. Новите ограничения плануват също всички хора, които употребяват публичен превоз в Косово, да имат документ за цялостна имунизация срещу ковид.

РЕПУБЛИКА КИПЪР вкарва наложителни ПСР проби за всички пасажери, идващи в страната съгласно решение, признато на съвещание на Министерския съвет. Всички пасажери над 12-годишна възраст, идващи на острова със аероплан или транспортен съд и без значение от коя страна идват, ще бъдат подлагани на тест. Мярката се вкарва в опит да се попречва влизането на новата разновидност на КОВИД-19, който към този момент се записва в Африка и някои страни от Европа.
Тестове ще бъдат правени и без значение дали пасажерът има документ за имунизация или преболедуване.
Пътниците, които влизат на територията на републиката от пристанищата, ще би трябвало да показват уверение за негативен ПСР тест с годност 72 часа. Въпреки това на тях ще им бъде юридически и бърз антигенен тест, който ще е безвъзмезден. На летищата в Ларнака и Пафос ще се прави наложителен ПСР тест.
Мярката влиза в действие на 6 декември и ще е годна до януари 2022 година
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 28801  Изследване откри, че РНК-ваксините са най-подходящи за бустерна доза Изследване откри, че РНК-ваксините са най-подходящи за бустерна доза  2018 новозаразени с ковид у нас 2018 новозаразени с ковид у нас  Посланик Херо Мустафа с трета доза ваксина против COVID-19 Посланик Херо Мустафа с трета доза ваксина против COVID-19
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР