Балканските бразилци от Сърбия отново ще играят на Мондиал, за

...
Балканските бразилци от Сърбия отново ще играят на Мондиал, за
Коментари Харесай

От Сърбия може да очаквате всичко

Балканските бразилци от Сърбия още веднъж ще играят на Мондиал, за повторно под това име. Дебютът беше през 2010 година в ЮАР, когато " белите орли " предвождани от именития Радомир Антич, отидоха с огромната кошница с упования за нещо огромно, само че скоропостижно се завърнаха. Отпаднаха още в груповата фаза по типично балкански метод. Загубиха от Гана на старта с 0:1, победиха със същия резултат огромния любимец Германия, а резилът пристигна в последния дуел, когато при привидно ясни условия позволиха проваляне с 1:2 от Австралия и небрежно събраха багажа назад за родината.

Припомняме всичко това, тъй като и в този момент обстановката не е по-различна. И преди, и в този момент комшиите са като развъдник за качествени футболисти, и общо взето, е наслаждение за всеки селекционер да разполага с толкоз богат избор от играчи, с колкото могат да се похвалят сърбите. Е, тим без недостатъци няма, а тяхната съществена май се корени в географското състояние. Така де, всичко може да се чака от страните на Балканите, изключително що се отнася до сърбите. Способни са да победят всяка футболна мощ, само че в това време им е запазена марка да се провалят с гръм и тропот против новобранците. Извън въпросния балкански нрав, евентуално нееднократно сте се натъквали на въпроси, мнения и отзиви към климата в тима, което съгласно локалните експерти също е основен миг за лъкатушенето на държавния отбор. Доста селекционери се изредиха на поста след Мондиал 2010, само че без триумф. Авторитети като Дик Адвокаат, Владимир Петрович, Синиша Михайлович, Радван Чурчич на два пъти, и Любинко Друлович, не откриха решение на задачата преди да пристигна добре познатият и у нас Славолюб Муслин. Миналият и през родния Левски сподели на сътрудниците си по какъв начин се прави, въпреки че не бяха малко резервираните при неговото предопределение. Звездоманията, най-малко за пред света, бе изкоренена, а Муслин постави ред в съблекалнята по неговия си метод. Спечели водачите на своя страна и по този начин Сърбия напълно скоро ще стартира битката в своята група на Мондиала в Русия, която се добавя от Бразилия, Швейцария, Коста Рика.

Пожарна охрана ПЪТЯ КЪМ МОНДИАЛ 2018

Само възторженостти заслужават сърбите за метода, по който доближиха до класиране на идния огромен конгрес в Русия. Те бяха в една от тежките групи, която ги прати в компанията на трима финалисти от Евро 2016 - Ирландия, Уелс и Австрия, като евентуално помните, че първите два отбора играха надлежно осминафинал и полуфинал на шампионата във Франция. Групата допълваха още новобранците, само че обичайно хлъзгави противници като Грузия и Молдова, тъй че задачата пред хората на Муслин изглеждаше много сложна. Изненадващо или не, сърбите обаче завоюваха пряк полет към Русия, завършвайки като водач в група " D ". Те събраха актив от 21 точки, с две повече от втория Ейре, допускайки едно само проваляне в квалификационния цикъл - от Австрия с 2:3 във Виена.



Стартът донесе точка след 2:2 с Ейре в Белград, а последвалите триумфи над Молдова с 3:0 като посетител и 3:2 вкъщи против Австрия подсказаха, че сърбите имат сили и класа да вземат участие на Мондиала без да се постанова да играят бараж. Първият основен миг за отбора се оказа гостуването на Уелс в Кардиф, когато " плавите " стигнаха до тъждество 1:1, пристигнало с изравнително попадение на Александър Митрович минути преди края на конфликта. Скъпоценната точка донесе спомагателна убеденост на селекцията на Муслин, която по-късно взе оптимален брой точки от Молдова и Грузия, а на " Райко Митич " в Белград се стигна до нов хикс с Уелс 1:1. На стадион " Авива " в Дъблин пристигна кулминационната точка, когато Александър Коларов в 55-ата минута вкара ужасно попадение във вратата на Ейре, което значително подсигурява първото място, защото в оставащите две срещи " белите орли " се нуждаеха единствено от точка, с цел да затвърдят лидерската си позиция. Така в последния кръг против Грузия празненствата започнаха, а еуфорията доближи връхната си точка след победния гол на Прийович в 74-ата минута...

ОТБОРЪТ

Разглеждайки състава ще забележим, че сърбите имат всичко належащо, с цел да се надяват на триумф по време на надпреварата в Русия - класа, опит, младост и баланс. Затова и написахме първоначално, че за всеки селекционер е наслаждение да работи със селекцията на " плавите ". Любопитно е да се означи, че в разширения състав за Световното състезание попаднаха общо трима футболисти, които играят в локалния шампионат - вратарят на Партизан Владимир Стойкович плюс първенците с Цървена звезда - Милан Родич и Неманя Радонич. Останалите са разпръснати в най-силните шампионати в света, като най-високо в йерархията стоят капитанът Александър Коларов (Рома), вторият капитан Неманя Матич (Манчестър Юнайтед) и Бранислав Иванович (Зенит). Това напълно не значи, че с тях се изчерпват забавните имена във групировката.

 Снимка 359769
Източник:

Вниманието приковават още куп играчи - Андрия Живкович, който рано бе прилапан от Бенфика, резервата на Ливърпул Марко Груич също има какво да покаже с вярата, че ще успее да си завоюва място в клубния Ливърпул. Добре е да споменем, че приказваме за футболисти, които са надлежно на по 21 и 22 години. Отделно от тях имаме опитни бойци като Душан Тадич (Саутхемптън), Адем Ляич (Торино) и така нататък Александър Митрович (Фулъм) също натрупа сериозен брой мачове зад тила си, въпреки че е едвам на 23 години, а същото се отнася и за Сергей Милинкович-Савич (Лацио), който е обект на интерес от редица водещи клубове, измежду които и Манчестър Юнайтед. За нас, българите, ще е забавно да следим и представянето на Неманя Максимович, върху чието съществено развиване оказа помощ и Станимир Стоилов. Мъри го притегли в Астана от Домжале преди няколко сезона, а по-късно казахстанците го продадоха на Валенсия за над 4 млн.евро.

ТРЕНЬОРЪТ

Славолюб Муслин се оказа точният човек за сръбския народен тим, само че уви симпатичният експерт не получи шанса да води тима на идния Мондиал. Честта се падна на неговия асистент Младен Кръстаич, който е безусловно зелен в занаята. Местната преса твърди, че повода за раздялата с Муслин е несъгласията му със Сръбската футболна федерация. Не е загадка, че експертът не цепи басма на никого, а очевидно този факт не се е харесал на шефовете на локалния футбол. Разбира се, в тази ситуация приказваме единствено за догадки, защото публично по този начин и не стана ясна повода за изненадващото отдръпване на експерта. Така или другояче, всичко към този момент е в ръцете на Кръстаич, който е безспорен дебютант в треньорския поминък.

 Снимка 359768
Източник:

БАЛАНС НА СВЕТОВНИ ПЪРВЕНСТВА

Участието на сърбите на форума в Русия ще е под №12 на Световни шампионати. Трябва да отбележим, че на Мондиал 94` в Съединени американски щати тогавашната Югославия се класира, само че не бе позволена да взе участие поради войната. Иначе най-големият триумф на страната е шампионата в Чили през 1962, когато отборът приключва на четвърто място, стигайки до полуфиналите в шампионата. " Плавите " имат и три четвъртфинала - през 1954, 1958 и 1990 година. Балансът от участията досега е следният - 43 срещи, 17 победи, 8 равенства и 18 загуби, при позитивна голова разлика 64:59.

Групата на Сърбия:

Вратари : Владимир Стойкович (Партизан), Марко Дмитрович (Ейбар, Испания), Предраг Райкович (Макаби, Тел Авив, Израел), Александър Йованович (Орхус, Дания)

бранители : Антонио Рукавина (Виляреал, Испания), Александър Коларов (Рома, Италия), Милан Родич (Цървена звезда), Бранислав Иванович (Зенит, Россия), Невен Спахич (Краснодар, Русия), Матия Настасич (Шалке, Германия), Душко Тошич (Гуанджоу, Китай), Милош Велкович (Вердер, Германия), Никола Миленкович (Фиорентина, Италия)

Полузащитници : Лука Миливоевич (Кристъл Палас, Англия), Неманя Матич (Манчестър Юнайтед, Англия), Марко Груич (Ливерпул, Англия), Адам Ляич (Торино, Италия), Сергей Милинкович-Савич (Лацио, Италия), Душан Тадич (Саутхямптън, Англия), Мият Гачинович (Айнтрахт, Германия), Филип Костич (Хамбургер ШФ, Германия), Андреа Живкович (Бенфика, Португалия), Неманя Радонич (Цървена звезда), Неманя Максимович (Валенсия, Испания);

Нападатели : Александър Митрович (Фулъм, Англия), Александър Прийович (ПАОК, Гърция), Лука Йович (Айнтрахт, Германия).

 Снимка 359771
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР