Балкански Ендоваскуларен конгрес е една от крачките за постигане на

...
Балкански Ендоваскуларен конгрес е една от крачките за постигане на
Коментари Харесай

Министърът на здравеопазването откри Балкански ендоваскуларен конгрес

„ Балкански Ендоваскуларен конгрес е една от крачките за реализиране на тактиката ни за създаване на Центрове за лекуване на инсулт в България. Изключително съм благополучен, че събитието се реализира с подкрепата и на WIST (Световна организация за лекуване на инсулт), което демонстрира, че сме в вярната посока на реализиране на нашата цел. “,  заяви министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков по време на откриването на конгреса с хазаин Дружеството по ендоваскуларна терапия със съпредседатели проф. Иво Петров, Иво Петров, проф. Васил Червенков и доцент Васил Велчев.

„ Аз имам ангажимент като министър да пускам един план за стратегия за създаване на Центрове за лекуване на инсулт в България, който се финансира от Плана за възобновяване и резистентност. Досега не беше доста ясно какво тъкмо и по какъв начин би трябвало да бъде направено, защото работната група най-вече търсеше някакви критерии за избор на лечебни заведения, където да бъдат построени тези центрове у нас. Тук на конгреса разбрах, че преди всичко най-важно е образованието, след което снабдяването на място с всички тези средства за образование. Дали ще има центрове майки и формулата къде да се основат тези центрове – е въпрос на идея. Към работната група ще се причислят проф. Иво Петров и други водещи експерти, като в доста къси периоди и благодарение на Световна организация за лекуване на инсулт, ще бъдем подготвени с концепцията “, разяснява проф. Хинков идното въвеждане на стратегия за създаване на Центрове за лекуване на инсулт в България

Над 500 водещи специалисти от 20 страни вземат участие в осмото издание на интернационалното здравно събитие. За поредна година форумът показва новите трендове в безкръвното лекуване на сърдечно-съдови болести. Основен акцент са последните постижения и разширени благоприятни условия за ендоваскуларно лекуване на изострен исхемичен мозъчен инсулт.
Друга огромна тематика е лекуването на аортни аневризми, като сесията се реализира взаимно с Международнoто сдружение на ендоваскуларните експерти и онлайн ще се включат водещи лекари зад океана.

В рамките на международния конгрес се организират панелни полемики с над 30 задгранични лектори, на практика семинари с тренажори за образования и постерна сесия с награди.  Ще бъдат показани над 9 клинични случая с едноваскуларно лекуване на необятна палитра от съдова патология, които ще се излъчват с жива връзка от  ангиографските лаборатории на три лечебни заведения – Аджибадем Сити Клини Сърдечно-съдов център, УМБАЛ “Св. Анна ” и МБАЛ НКБ.

В рамките на конгреса ще бъде показан въведен за първи път у нас указател за ТАВИ процедури и указател за аневризми на аортата. Чрез тези регистри ще може да бъде предоставяна статистка и следене на резултатите и изгодите за пациентите от тези процедури.

Конгресната стратегия включва сесия за сестри и рентгенови лаборанти и сесия с тренажори за образование на по-младите експерти, прохождащи в ендоваскуларните процедури у нас, като обучители ще са водещи експерти по лекуване на инсулти и мозъчни интервенции.

На разположение на всички участниците в конгреса ще бъдат тренажори с фокус върху: ендопртезиране на аорта и механична тромбаспирация при исхемичен мозъчен инсулт; Инструктор на симулатора за ендоваскуларно лекуване на инсулт ще бъде проф. Ирис Грюнвалд от Англия, водещ експерт в използването на модерната технология за лекуване на инсулта в острата му фаза. Тя ще покаже малко по малко симулацията на каротидно стентиране и протокол за интервенционално лекуване на исхемичен мозъчен инсулт.

Високата технология, която се появи на Балкански ендоваскуларен конгрес, е извънредно значима за всички експерти, които се нуждаят от продължаващото здравно обучние и от освежаване на знанията във всички области. Областта на ендоваскуларната терапия динамичността в развиването е изключително огромна и по тази причина е належащо лекарите да надграждат познанията си.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР