Балканите се превърнаха в гореща точка на Европа. Причината -

...
Балканите се превърнаха в гореща точка на Европа. Причината -
Коментари Харесай

Протестите в Сърбия и България - приликите стават все повече

Балканите се трансфораха в гореща точка на Европа. Причината - два дни преди да избухнат митингите против кабинета “Борисов 3 ” у нас - в Сърбия към този момент се разпалиха антиправителствени митинги, които доведоха и до съществено принуждение.
Пета нощ земята цяла Сърбия гори. Едва през вчерашния ден митингите минаха без принуждение.

Протести се организираха в град Крушевац, в Ниш, Чачак, Нови Сад и Лесковац.

Демонстрациите избухнаха след решението на президента Александър Вучич да вкара назад полицейския час поради епидемията от COVID-19. Вучич анулира мярката, само че демонстрациите не секват.

Протестиращите са безапелационни и се борят против репресиите на държавното управление и против “президентът-тиранин”.

Президента Вучич отхвърля упрекнатият против него и счита митингите за безсмислени.

“Сърбите показват, тъй като се усещат излъгани. Не единствено на изборите. През последните седмици Вучич анулира съвсем всички ограничавания, наложени за ограничение разпространяването на пандемията, и уверяваше, че всичко е под надзор. Но след изборите внезапно стана ясно, че нещата са доста по-зле, в сравнение с преди вота: пандемията бушува и взема от ден на ден жертви, стопанската система е в положение на свободен пад, а виновният за всичко това президент се показва за изцяло невинен”, показва в собствен разбор сръбският публицист от “Дойче веле” Миоград Сорич.

В основата на всичко стояли непознати сътрудници:

“Някакви тъмни сили извън дърпали конците на митингите в Сърбия. В това е уверен президентът на страната - Александър Вучич. Само преди няколко седмици той завоюва безапелационно така наречените " избори " в страната и в този момент разполага с 2/3 болшинство в Народното събрание. А това прави още по-трудна задачата му да изясни сегашните безредици и националното неодобрение от неговото ръководство. Или пък това по какъв начин тези същински или измислени " непознати сътрудници " съумяват да направляват десетките хиляди протестиращи в разнообразни сръбски градове”, показва се още в разбора.

Тук директни паралели могат да бъдат направени доста. Паралели с родната реалност, изключително от последните три дни, в които страната се тресе от митинги против държавното управление. Хиляди жители излязоха по улиците освен на столицата, само че и в няколко огромни български града. Основното искане е унищожаване на корумпираното ръководство, оставка на кабинета и на основния прокурор. Капката, която преля чашата е невижданият ход от страна на прокуратурата, която нахлу в Президентството, с цел да арестува чиновници на президента. Това бе жигосано като тъпчене на Конституцията.

Припомняме още, че през вчерашния ден имаше демонстрации и в парк “Росенец”, където хиляди жители се стекоха към лятната резиденция на Ахмед Доган, с цел да отидат “на плаж”.

Повод за самодейността бе несполучливият опит за десант на някогашния правосъден министър Христо Иванов, който се опита да дебаркира на българския бряг, само че бе изпъден от гардове на НСО. Имаше опасения за етническо напрежение край Росенец през вчерашния ден, защото още предходната нощ на място дойдоха рейсове със симпатизанти на Движение за права и свободи. До такава ескалация не се стигна, само че имаше конфликти с полицията.

Масови остават митингите в столицата. През вчерашния ден трети от демонстрациите до съществено напрежение не се стигна.

Въпреки това обаче министър председателят отхвърля да подаде оставка. Той съобщи в послание към народа късно нощес, че опозицията ще счупи страната. Непрестанно се чуват гласове и за платени протестъри. Гражданите обаче са изцяло безапелационни, че са там на благосклонност и желаят смяна. За това свидетелстват редица изявления в обществените мрежи.

Приликите с действителността от събитията и последващите политически реакции може и да са инцидентни. Но едно е реалност - балканджиите сме темпераментни хора, а когато недоволството избие, посоката е единствено една.

Джесика Вълчева.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР