Балканите могат да бъдат консолидирани на принципа на заедността, на

...
Балканите могат да бъдат консолидирани на принципа на заедността, на
Коментари Харесай

Карадайъ: Балканите да се консолидират на принципа на заедността

Балканите могат да бъдат консолидирани на правилото на заедността, на толерантността, солидарността по пътя към участието в Европейски Съюз. Този модел, който предлага днешното държавно управление не е моделът за консолидация на Балканите. Балканите не можем да се консолидираме посредством национализми, шовинизми, радикализми. Това сподели ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

В отговор на въпрос каква е позицията им за ролята на България и държавното управление по време на председателството за консолидацията на Балканите, Карадайъ уточни, че моделът, който през днешния ден е в България, не може да бъде модел на Балканите. " Балканският шовинизъм е малко по-опасен от европейския. Толерирането на националистите и национализмите да са на власт основава огромен проблем на Балканите. Този модел няма по какъв начин да консолидира Балканите ", означи той.

За връзките Европейски Съюз – Турция, Карадайъ акцентира, че позицията им е, че демократичните процеси в Турция би трябвало да продължат и продължаването на договарянията за участие на Турция е част от демократичните процеси. Ние като прилежаща страна на Република Турция считаме, че и балканските страни имаме интерес да сме комшия на една демократична Турция, а за какво не и член на Европейски Съюз, сподели той.

В отговор на въпрос какво чака Движение за права и свободи от ГЕРБ, с цел да не взе участие във вота на съмнение против държавното управление, Карадайъ акцентира, че ГЕРБ няма по какъв метод да въздейства върху политиката на Движение за права и свободи. " Това държавно управление е нездравословно за нашата страна. Власт, в която вземат участие националисти, вреди на страната ", съобщи той.

Движението за права и свободи е уредник и хазаин на конференция на балканските либерали, чиято тематика е " Западните Балкани- неразделна част от Обединена Европа ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР