Балкангаз 2000 АД ще приключи 2017 година с печалба от

...
Балкангаз 2000 АД ще приключи 2017 година с печалба от
Коментари Харесай

„Балкангаз 2000” АД ще постигне най-високия си финансов резултат досега през 2017 год., прогнозира ръководството на общинската фирма

„ Балкангаз 2000 ” АД ще завърши 2017 година с облага от порядъка на 360 000 лв. /след данъчно облагане/, съгласно прогноза на управлението на сдружение. Ако тя се реализира, това ще бъде най-хубавият финансов резултат в досегашната история на общинската компания, оповестява " Ботевград ком ". 
Броят на присъединените нови клиенти през 2017 год. е към 240, като от тях доминират битовите. За съпоставяне през 2015 и 2016 година са присъедините надлежно 98 и 190 клиенти.

Изградената нова газопреносна мрежа и отклонения са с обща дължина към 4 км. Инвестираните средства в края на третото тримесечие са в размер на 107 000 лв.. За съпоставяне за цялата 2015 год. са вложени 60 000 лв., а за цялата 2016-та – 90 000 лева

Дружеството е съумяло да погаси огромна част от отговорностите си по изтегления в минали години овърдрафт. В края на предходната и при започване на тази година управлението на „ Балкангаз 2000” АД е предоговорило овърдрафта като заем, който се покрива от сдружението. Към края на 2017 година от 600 000 лв. са останали за погасяване към 140 000 лв..

През актуалната година общинската компания е заделила средства за възобновяване на амортизираните бус и лада „ Нива”, с които е разполагала.

Предприети са и съответни ефикасни дейности по понижаване на задлъжнялостта на сдружението. Общо в историята на „ Балкангаз 2000” са водени 15-20 каузи против неизправни длъжници. В момента се водят към 10 правосъдни каузи. През тази година сдружението не е завеждало нови.

През новата 2018 год. " Балкангаз 2000 " ще продължи с присъединението на клиенти към газопреносната мрежа, защото има постъпили нови заявки във компанията. Освен това напъните на управлението ще продължат да бъдат ориентирани към въвеждане на употреба на по този начин нареченото незавършено строителство. В момента е в ход изработването на генерална скица за газификация на село Врачеш, след което ще се облекчи процеса за присъединение на нови клиенти в това обитаемо място.

По гледище на общинското управление и с негово подпомагане ще се подхващат ограничения – първоначално като планиране и като разработване на генерална скица, за газификация на вилните зони на Трудовец и Скравена.

През тази година Общинският съвет даде позволение за право на прекосяване в посока кв. „ Васил Левски” за създаване на втора линия, която да свързва квартала с газоразпределителната мрежа, с оглед повишение надеждността на снабдяването с газ. Този план също ще бъде осъществен през идната година.

Това стана ясно на конференция, която управлението на „ Балкангаз 2000” АД даде през днешния ден за представители на локалните медии. Изпълнителният шеф Михаил Димитров образно обясни и новите моменти във фактурирането на потребените количества природен газ. Във фактурата за клиентите на сдружението е добавена нова колона, в която е посочена енергийна стойност на количеството природен газ. Превръщането му в енергиен еквивалент става посредством коефициент, който демонстрира калоричността на природния газ за съответния месец. Този енергиен коефициент е посочен във фактурата под описаните услуги, които се заплащат. Коефициентът е друг за всеки месец. За месец ноември е 10.61. Иначе казано през предишния месец всеки 1000 кубични метра от доставения природен газ са съдържали 10.61МWh сила. В идната колона е посочена цената, тя е в лева./ МWh. Следва колоната със цената – количеството умножено по цената.

Енергийният коефициент /калоричност/ е главният нов миг във фактурата за ползване на природен газ. Този коефициент се дефинира от оператора на газопреносната мрежа с високо налягане – „ Булгартрансгаз”, по избрана методика и се оповестява 15 дни преди началото на съответния месец. От своя страна „ Балкангаз 2000” АД афишира този коефициент на страницата си в интернет пространството - www.balkangaz2000.com.

„ Основната цел е крайният консуматор да заплаща според от качеството на доставения природен газ, а то е неговата калоричност. Затова ще се заплаща към този момент за доставена сила, а не за доставени кубици естествен газ”, изясни Михаил Димитров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР