Балкан Ботевград победи с 86:76 тима Академик Бултекс 99 в

...
Балкан Ботевград победи с 86:76 тима Академик Бултекс 99 в
Коментари Харесай

Балкан заплашен от служебна загуба срещу Академик Бултекс заради нарушение на правилника

Балкан Ботевград победи с 86:76 отбора Академик Бултекс 99 в среща от следващия кръг в Националната баскетболна лига, само че " зелените " е евентуално да получат служебна загуба, защото са нарушили правилника.

Старши треньорът на домакините Небойша Видич пусна петима чужденци по едно и също време на терена 5:04 минути преди края на срещата, което е неразрешено от правилника по чл 40.45.

" За този случай е отговорен старши треньорът, т.е. аз самият. Ситуацията е извънредно неприятна, тъй като едно нехайство заличава толкоз солидна подготовка за тази толкоз значима за нас среща ", разяснява след срещата старши треньорът на Балкан Небойша Видич.

" Наистина ще бъде тъпо, в случай че загубим служебно. Защото се видя, че в по-голяма част от мача успяхме да надиграем противника и да го спечелим. Ако решението бъде взето, не ни остава нищо друго, с изключение на да побеждаваме във всички останали мачове, с цел да запазим първото място " сподели
Христо Захариев от отбора на Балкан.

" Заради формалното нарушаване на правилника имахме желание след мача да подадем контестация. При информация с Наредбата обаче стана ясно, че тя не е нужна. Що се отнася до самия мач, мисля, че имаше избрани несправедливости по отношение на нашия тим с следващите механически нарушавания. Но другояче се получи забавна среща. Тежки мачове ни чакат, от Балканската лига против Башкими и против Академик София. Каквото зависи от мен ще направя и ще подходим с нужното почитание към тях и се надявам да изиграем добър мач, тъй като и против Академик няма да ни е елементарно ", сподели старши треньорът на гостите от Пловдив Асен Николов.

В срещата Балкан – Академик Бултекс 99 от 22 кръг на шампионата, бе открито официално нарушаване на Правилника – при оставащи пет минути до края на мача щабът на Балкан пусна петима чужденци на полето, което не е разрешено.

Съгласно формалната Наредба и Дисциплинарно-административният устав на НБЛ за сезон 2017/2018, макар откритото нарушаване срещата наложително би трябвало да се доиграе и приключи, протоколът да се оформи общоприетоо и след което се ползва чл.74 от Наредбата на НБЛ, който гласи:

Чл. 74. (в мощ за сезон 2017-18) (1) В тимовия лист за всяка съответна среща от НБЛ БК може да запише за присъединяване най-много 5 постоянно картотекирани състезатели, които нямат право да играят за Националния тим на България или имат право да играят за Националния тим на България, само че попадат под ограничаването, планувано в член 3.21а. от Вътрешните правила на ФИБА. (2) По време на игра, на терена би трябвало да има най-малко 1 играч, който има право да играе за Националния тим на България и не е придобил българско поданство по натурализация. (3) За нарушаване на чл.74(2) се постановат описаните в чл.40.45 на ДАП санкции. (4) Отговорност за допускане на нарушаването по 74 (2) носи старши треньорът на тима. (5) Дежурния представител следи за осъществяването на чл.74 (1) и (2)” и сътветно чл.40.45 на ДАП: „ За допускане на миг, в който на терена по време на игра няма най-малко 1 играч, който има право да играе за НО на България и не е придобил българско поданство по натурализация (отговорността е на старши треньора) се постанова служебна загуба. Това нарушаване публично се открива след мача и тогава се постанова служебна загуба.

Санкцията планувана в ДАП за нарушаването е служебна загуба.

Дежурният представител на БФ Баскетбол и основният арбитър на срещата би трябвало да изготвят отчет за случая, който да бъде изпратен в офиса на НБЛ незабавно след края на срещата.
Когато има подадена контестация от пострадалия тим, нормативните актове на НБЛ гласят:

Чл. 114. Контестациите се преглеждат от Комисия по контестациите в състав Генералния Мениджър на НБЛ, Спортният Директор на НБЛ и членовете на Надзорният съвет на НБЛ, които съставляват клубове, които не са страна в противоречивия случай.

В понеделник /02.04.2018 г./ Комисията по котестациите в състав: Лили Борисова – Генерален Мениджър на НБЛ, Сандра Велчева – Спортен Директор на НБЛ, Надзорен съвет: Петър Георгиев - президент БК „ Рилски спортист”, Иван Чолаков - Президент БК „ Ямбол” и Тодор Стойков - акредитиран представител на БК „ Академик”, ще се събере в 12 часа в офиса на НБЛ, където ще прегледа случая и ще изгледа запис на дуела, с цел да откри налице ли е официално нарушаване на разпоредбите или не.
След като бъде спазена тази процедура ще бъде взето решение дали да се почете контестацията на Академик Бултекс 99, като мнението ще бъде оповестено публично.

Наредбата на НБЛ планува и друга алтернатива когато е налично нарушаване на член 74

Чл. 105. Служебна загуба на намира се присъжда от Генералния управител на НБЛ:

1. въз основа на чл.20 от Официалния баскетболен правилник;
2. при включване в игра на неточен играч и/или играч със спрени спортни права;
3. на БК хазаин – в случай че не се яви дееспособен доктор, назначен със законосъобразна заповед до 30 мин. след оповестения начален час на срещата;
4. при нарушаване на наредбата на член 74.

Най-общо тази алтернатива се ползва когато не е налична контестация от противниковия тим, само че има нарушаване на Правилника по отношение на броя на чужденците на терена.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР