Българското знаме на самоделната яхта, с която капитан Николай Джамбазов

...
Българското знаме на самоделната яхта, с която капитан Николай Джамбазов
Коментари Харесай

Показват знамето от наш капитан, направил околосветско плаване

Българското знаме на самоделната яхта, с която капитан Николай Джамбазов прави своето самотно околосветско корабоплаване в първата половина на 80-те години, към този момент може да се види във Военноморския музей във Варна. Флагът е дарен персонално от мореплавателя.

„ Това са по-скоро остатъци от знамето, което подсказва през какви премеждия е минал капитан Джамбазов. Освен флага той повери на музея радиостанцията и картите, с които си е служил по време на това корабоплаване ”, споделя шефът доктор Мариана Кръстева.



Вещите са част от обичайна годишна галерия „ Многото пътеки към морската история “ с експонати, които са били дарени на музея. Сред тях са паметната монета и плакета от полагането на кила на боен патрулен транспортен съд през лятото, водолазно съоръжение от 60-те и 70-те години и употребяваните във Военноморски сили стоматологични принадлежности през 70-те и 80-те години на предишния век.



Част от изложбата са и предмети конфискувани от иманяри. Сред тях са амфора от 3-4 век, кремъчна пушка от 18-19 век, револвер, котва от 10-14 век и кантарни тежести, които са открити в морето край нос Калиакра.

Вече десетилетие продължава самодейността на музея да провежда изложения с дарени експонати.

„ Миналата година получихме пилотски катер, катер, който е част от външната ни експозиция. В предишни години забавни експонати оръдието от първата българска подводница, бордовото оръдие и предмети от съветския ескадрен миноносец „ Лейтенант Пущин ”, който е обвързван с другата огромна българска победа през Първата международна война след тази на „ Дръзки ”.



Сред донорите има доста частни лица, които дават фотоси и движимости от фамилния списък.

„ Частните донори доста постоянно са свързани по някакъв метод с нас, нормално са наследници на моряци от военния или комерсиалния флот. Някои, които нямат нищо морско, също подаряват. Например, получихме фотография от човек, която я е закупил особено за музея, тъй като е решил, че е добре да се резервира. Рядко можем да си позволим откупуване на експонати, само че и рядко има искания от наследници на моряци ”, добавя доктор Мариана Кръстева.

През 2023 година Военноморският музей ще означи древен празник от първата си експозиция във Варна.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР