Българското земеделие има остра необходимост от създаване на център за

...
Българското земеделие има остра необходимост от създаване на център за
Коментари Харесай

IT център за земеделие искат учените и бизнесът

Българското земеделие има остра нужда от основаване на център за осведомителни технологии, където да се складират единни данни, с цел да няма несъответственост сред другите данни. Такива центрове има към този момент в цяла Европа. Ролята им е да събират на едно място ИТ промишлеността, фермери и консултанти, които дружно да създават, тестват и ползват цифровите технологии в земеделието. Това стана ясно по време на полемика за развиването на цифровите технологии у нас.

България има топ експерти по осведомителни технологии, които построяват системите на най-големите организации. Трябва да се подчертава върху построяването на телекомуникационния бранш в страната, защото се оказва, че изоставаме в това отношение, а то е значима опция за ръководство въз основата на огромен размер от данни, уточни доцент доктор Боян Жеков, академични учител. Българският фермер би трябвало да знае по какъв начин да ръководи стопанството при съществуване на огромна база данни, означи той.

Често споделяме, че ни трябват европейски средства, с цел да създадем нещо, само че страната също би трябвало да подкрепи този бранш, акцентира доцент доктор Жеков. Използвайки европейски средства, това значи, че ние следваме европейската, а не нашата политика, добави той.

Министерство на правораздаването към този момент построи собствен център и това е Агенцията по вписванията, където цялата информация се складира на едно място. Фактът, че имаше издънки, не е софтуерен проблем, само че е мотив за горделивост, че имаме такава организация, сподели още ученът. „ Създаването на организация за данни в земеделието е належащо, с цел да бъдат данните събрани на едно място. Това би било огромна гражданска война в страната. “, заключи той.

agronews.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР