Българското здравеопазване би реагирало адекватно, ако се случи епидемия, сочат

...
Българското здравеопазване би реагирало адекватно, ако се случи епидемия, сочат
Коментари Харесай

Световна статистика разкри в готовност ли е България за епидемия от коронавирус

Българското опазване на здравето би реагирало съответно, в случай че се случи зараза, сочат данните на Индекса на световната здравна сигурност /GHS/. България се намира на 61 място в света от общо 195 страни.

Индексът мери качествата на здравните системи в света да се оправят с възможна зараза. В подтекста на разпространяването на ковид данните стават изключително настоящи.

Според показателя най-добре квалифицираните страни са Америка, Канада, Австралия, Тайланд, Франция, Англия, Швеция, Финландия, Дания, Швейцария, Нидерландия, и Словения.

Косово, Сомалия, Френска Гвинея и Тайван въобще не участват в международния показател, което слага под въпрос техните здравни системи и качествата им да реагират при изключителни обстановки.

В групата, в която попада и България, са множеството страни от Европа, Русия, Китай, както и елементи от Африка.

България има положително равнище на опазването на здравето, сочи показателят.

Той съпоставя страната ни по отношение на междинните коефициенти за останалите страни от групата.

Така да вземем за пример, в случай че междинният коефициент на здравна предварителна защита е 73, то у нас този индикатор е съвсем на половина - 37.6.

/За съпоставяне в Румъния, да вземем за пример, индикаторът на същия показател е 48.9, а в Съединени американски щати - 76.6/.

В установяването на заболяванията и слагането на диагнози страната ни е на положително място - при интернационален показател от 57, България разполага с 53.3.

Индексът сочи още, че Румъния, да вземем за пример, има по-високо равнище на здравна сигурност от България.

Тя се подрежда на 60-то място измежду 195-те страни. Преди България са и страни като Турция /на 40 място/, Армения /на 44 място/, Грузия /на 42 място/, даже Сърбия /на 41 място/. Преди нас са и Литва, Полша, Чехия, Латвия, Естония, Белгия и Чехия.

Северна Македония е доста обратно в статистиката, като заема 90 място.

САЩ са преди всичко по сигурност на опазването на здравето в света. След тях се подреждат Обединеното кралство /на 2-о/, и Нидерландия, която е на 3 място. На четвърто е Австралия, а след нея - Канада.

Ако светът бъде обзет от зараза, най-лошо ще се оправи екваториална Гвинея, която заема последното 195-о място в показателя.

Индексът съставлява първата цялостна и сравнителна оценка на здравната сигурност на 195 страни в света, които съблюдават стандартите на Международните правила в опазването на здравето.

Индексът е план на Инициативата за нуклеарна опасност и Центъра за здравна сигурност на Джон Хопкинс - две организации, които се надяват с течение на времето да се подтикват промени в националната здравна сигурност на страните, а това да усъвършенства интернационалната дарба за справяне с един от най-големите опасности в света: огнища на инфекциозни болести, които могат да доведат до световни епидемии и пандемии.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР