Българското законодателство в областта на равнопоставеността на жени и мъже

...
Българското законодателство в областта на равнопоставеността на жени и мъже
Коментари Харесай

Доц. д-р Баки Хюсеинов: България има един от най-добрите закони в ЕС срещу дискриминацията


Българското законодателство в региона на равнопоставеността на дами и мъже е доста положително. България би трябвало да работи както по политиките за обучение и опазване на здравето, по този начин и за отстояване на равните права на жителите. Наредбата за банкет на първокласници би трябвало да се прегледа доста деликатно дали съдържа дискриминационен детайл.

Такива систематизирания направи в изявление за БГНЕС доцент доктор Баки Хюсеинов, зам.-председател на Комисията за отбрана от дискриминация. Миналата седмица той внесе отчет в Комисията за отбрана от дискриминация отчет за равнопоставеността на мъжете и дамите на работното място, който следва да бъде оповестен на уеб страницата на КЗД.

По отношение на равнопоставеността на дамите и мъжете в Закона за отбрана от дискриминация има специфичен симптом по пол, където има профилиран състав, който преглежда жалбите и сигналите и тогава, когато има самосезиране от членовете на КЗД. В отчета във връзка с дискриминационните прояви на дамите и мъжете на пазара на труда в региона на заетостта прави усещане, че българското законодателство е хармонизирано с европейското. През 2016 година се одобри един добър закон – Законът за равнопоставеност на мъжете и дамите в България. Освен това Законът за отбрана от дискриминация има съответни текстове, които касаят равните права и равните благоприятни условия на дамите. България преди да влезе още в Европейски Съюз в преговорния развой извърши всички свои задължения във връзка с равенството сред дамите и мъжете, разяснява доцент Хюсеинов. По отношение на това по какъв начин дамите стоят на пазара на труда, във връзка с икономическата интензивност на популацията у нас разликата сред мъжете и дамите е в интерес на мъжете с към 11%. Прави обаче усещане, че от 2010 до 2017 година този % е непрекъснат. Това значи, че биха могли да се подобрят избрани политики, които се отнасят за реализацията на дамите на пазара на труда.

Като цяло безработицата в България стартира да понижава след 2013 година Това всички го знаем, защото има възстановяване на икономическите резултати в България. Разликата сред мъжете и дамите е към 1.1%, т.е. във връзка с безработицата съвсем няма разлика. Въпросът е, че има проблеми във връзка с възрастовата дискриминация. Оказа се, че в женските групи, лицата, които са дискриминирани са сред 25 и 34-годишна възраст и втората група дами, които са дискриминирани на пазара на труда са сред 50 и 55 години. При първата става въпрос за дами, които желаят да основават семейство, дамите, които са бременни или пък когато се връщат от майчинство, постоянно попадат под ударите на дискриминация, тъй като икономическият индивид стартира да се заяжда с тях, понижава възнаграждението им, не ги включва в курсове за квалификации, с цел да може да ги в профил от работа. Това е огромният проблем на България, а ние като страна стоим доста зле във връзка с демографската политика. България с изключение на увеличението на ражданията и намаляването на смъртността, би трябвало да усъвършенства качествените характерности на популацията. Освен за обучение, опазване на здравето би трябвало да работи и по политиките за отстояване на равните права на всички български жители. В това отношение в Закона за отбрана от дискиминация има съответни ограничения, които би трябвало да извършват икономическите субекти на територията на страната. Днешният стопански индивид желае друга работна ръка – такава, която е образована, квалифицирана и която дава отговор на неговите стопански критерии. Защото, в случай че даден човек не е дипломиран, при превъзходството на икономическите ползи всеки стопански индивид се стреми да реализира по-голяма облага и по-малко мисли по обществените въпроси. Затова дамите, които желаят да употребяват отпуск по майчинство постоянно попадат под ударите на дискриминация. Ние имаме такива случаи и сме глобили стопански субекти според закона.

Другата група, които са дискриминирани на пазара на труда – това са дамите сред 50 и 55 години. За тях икономическите субекти считат, че те са приключили преди доста години обучение и към този момент са неквалифицирани и са в предпенсионна възраст. Затова желаят да се освобождават от тях.

КЗД има опция въз основата на Закона за отбрана от дискриминация да ползва едни положителни ограничения против сходни случаи на дискриминиране на дамите. Нашият закон е един от най-хубавите в Европейски Съюз. Ние с изключение на насърчителни ограничения, бихме могли да използван и краткотрайни санкциониращи ограничения. В тази тенденция с Министерството на труда и обществена политика имаме добър синхрон и дружно ще можем да използваме някои положителни ограничения, с цел да се преодолеят разликите сред дамите и мъжете на пазара на труда. Предстои с МТСП ще сертифицираме стопански субекти, които наемат на работа повече дами, разясни доцент Хюсеинов.

По отношение на заплащането на труда на дами и мъже България се намира в удобна среда, тъй като по отношение на Европейски Съюз, където е 16.4% разликата на заплащането сред дамите и мъжете, в България тя е 15. 3%.

КЗД счита да поведе разяснителна акция – да бъдат подготвени икономическите субекти, които би трябвало да знаят, че не би трябвало да нарушават правата на дамата по повод примерно на тяхната реализация. В противоположен случай би трябвало да използван наказания. Други ограничения, които могат да се подхващат, е взаимно със общественото министерство, с Инспекцията по труда, КЗД да се създадат взаимни инспекции. В Национални проект по заетостта също би могло да има рекомендация да се отделя особено внимание за реализацията на дамите. Освен възрастова дискриминация при дамите са дискриминирани и тези, които са безработни. Това са най-често хора с ниско обучение, даже необразовани. Те висят дълго на системата за обществено подкрепяне и разчитат единствено на обществени помощи. Идеята е тези хора да излязат от системата за обществено подкрепяне и да бъдат подтиквани да се насочват към пазара на труда. А това ще стане с разнообразни стратегии с краткотрайни положителни ограничения.

Комисията е ангажирана и да пази от дискриминация хора с увреждане, разяснява зам.-председателят на КЗД и акцентира, че комисията започва с акция „ Достъпна България “, където ще ревизираме за досегаемост всички здания на територията на страната. Става дума за обществените институции, които оферират услуги. Разработили сме съответни критерии, на които би трябвало да дават отговор съответните здания. Законът е признат още през 2005 година, само че никой не желае да го съблюдава, а хората с увреждания се нуждаят от социализация, реализация на пазара на труда. Затова ние ще създадем инспекция на институциите – там, където има несъблюдение на условията, ще образуваме произвеждане, преценя специалистът.

Въпросът за изискванията, при които се одобряват първолаците, за жалост стои всяка година и пред Комисията за отбрана от дискриминация, сподели още той. И тази година имаме кореспонденция по тъжба от родители. Специализираният състав на комисията ще се произнесе в най-скоро време дали критериите в тази разпоредба номер 10 не съдържат дискриминационни детайли. Проблемът е доста огромен за София, където е най-малка безработицата и всички хора, които останат без работа, идват да се осъществят в столицата. От друга страна децата им би трябвало да учат в учебно заведение и на доста места не ги одобряват. Тук е казусът за уседналостта на фамилията, а по конституция всички български деца би трябвало да посещават учебно заведение наложително до 16-годишна възраст. От друга страна обаче страната би трябвало да им обезпечава учебни заведения, където те да могат да се образоват. Не би трябвало да има такива дискриминационни критерии във връзка с уседналостта, тъй като въпреки всичко всеки самичък би трябвало да може да си направи сметката къде да живее. Аз не желая да въздействам на състава, който ще вземе решение, защото той е профилиран, само че е належащо въпреки всичко да се види цялата разпоредба и да се реши дали има такива дискриминационни критерии и да се дадат наложителни наставления на МОН, с цел да могат те да бъдат прекъснати. Очаква се решението на КЗД да е реалност в най-скоро време, акцентира Хюсеинов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР