Българското правителство започва да работи по идеята да се въведе

...
Българското правителство започва да работи по идеята да се въведе
Коментари Харесай

Нов удар! Правителството обмисля да плащаме и за водата за общи части

Българското държавно управление стартира да работи по концепцията да се вкара такса за водата, сходна на „ отговорности към обществото ”, която в този момент заплащат битовите и фирмените клиенти на ЕРП-тата. Такава да вземем за пример е обстановката и с тръбите на Топлофикация, пише  economic.bg.

Става въпрос за твърда съставния елемент в крайната цена на водата за клиентите. Това ще е една от концепциите, които ще се разискват по време на квалифицираната за околните дни среща на представители на управленията на Министерството на финансите, Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), Българската асоциация по водите (БАВ) и други институции и организации.

Тя се провежда по разпореждане на вицепремиера Томислав Дончев и очевидно демонстрира, че решаването на проблемите във ВиК бранша към този момент не търпят никакво отсрочване. Мисли се и за осъществяване на огромен публичен конгрес по тематиката незабавно след локалните избори.

Най-важното, което в най-близко време би трябвало да се случи във ВиК бранша, е да се вкара „ твърда съставния елемент ” в цената на водата. Това разяснява за Economic.bg инж. Иван Иванов, ръководител на Управителния съвет на БАВ. Причината е, че, да вземем за пример, огромна част от разноските на ВиК операторите, изключително в дребните общини, са безусловно невъзвръщаеми. А повредите в такива райони са чести освен заради остарялата инфраструктура, само че заради неравномерността на налягането в нея в резултат на дребното ползване.

„ Категорично сумите, плащани от локалните поданици, не могат да възстановят даже и няколко % от разноските за поддръжката на мрежата. Затова включването на твърда съставния елемент в цената на водата, дали тя ще се споделя „ такса апаратура ” или „ такса инфраструктура ” или по някакъв различен метод, ще помогне за стабилизирането на ВиК бранша “, счита инж. Иванов. БАВ ще предложи върху тази бъдеща твърда съставния елемент в цената на водата да не се начислява Данък добавена стойност или най-малко налогът да се заплаща след събирането на сумите от клиентите. Сега ВиК операторите фактурират изразходваната вода и внасят Данък добавена стойност върху сумите в законния период, само че доста клиенти заплащат сметките си със забавяне, нерядко даже от по няколко месеца.

Като цяло въвеждането на твърда съставния елемент в цената на водата би трябвало да разреши на ВиК сдруженията да възнамеряват по-добре разноските си за в бъдеще. Причината е, че в този момент в бизнес проектите не е разрешено да се залага увеличението на разноските поради повишаването на тока, макар че всяка година на 1 юли КЕВР дефинира нови, нормално по-високи цени на електрическата енергия и обвързваните с нея услуги, като достъп, транспорт, систематизиране и даже на специфичната цена „ отговорности към обществото ”. Затова всичките тези „ удари под кръста ”, като покачвания на цените на енергоносителите и прочие, би трябвало да бъдат посрещани от ВиК операторите посредством залагането и реализирането на нови икономии, считат от асоциацията.

Да се отнеме правото на общините да съгласуват бизнес проектите на ВиК сдруженията в раздела „ цена ”, а единствено по целесъобразността на заложените в тях капиталови оферти. Това ще е друга тематика, която ще се разисква на идната среща на цитираните нагоре институции и организации. Определянето на цената на водата би трябвало да остане работа единствено и само на самостоятелния регулаторен орган. Причината за това предложение е, че заради непросветеност общините блокират с години приемането на бизнес проектите и на новите цени на водата, а оттова – и вложенията в районите.

„ Начинът, по който си подредихме бизнес планирането във ВиК бранша към този момент демонстрира, че не е ефикасен “, разяснява Иванов. „ Още от 2017 година всички оператори трябваше да имат 5-годишни бизнес проекти и да ги извършват, а към момента има сдружения без такива - като ВиК Хасково, да вземем за пример “, прибавя той.

Това ще са единствено част от тематиките, които би трябвало да залегнат в бъдещия секторен закон, за който се приказва от 15 години и за чието правене към този момент е реализирано политическо единодушие и даже е образувана работна група. До Коледа би трябвало да бъде изчистена концепцията какво да бъде включено в новия закон, а самият нормативен акт да влезе за разискване през идната есенна сесия на Народното събрание.

Очаква се с приемането му регулирането на водния бранш да бъде извадено от пълномощията на КЕВР и да бъде трансфериран на обособен орган за повишение на неговата успеваемост.

По самодейност на КНСБ пък за четвъртък е планувана срещата, на която ще бъдат обсъждани опциите за увеличение на заплатите на чиновниците във ВиК бранша в България. Проблемът с приходите на работещите в сектора в действителност е извънредно сериозен, защото междинните заплати там се движат в диапазона 600-700 лева, което пък основава условия за непрестанен напън върху управленията на ВиК операторите у нас в две направления.

От една страна чиновниците упорстват за нарастване на заплатите и откакто дълго време не го получават – напущат работа главно в посока към частните строителни компании. От друга страна обществената политика на настоящето държавно управление залага поетапно нарастване на минималната работна заплата, вследствие на което единствено след 1-2 години тя ще се изравни със междинните хонорари във ВиК бранша. В същото време прословутите 5-годишните бизнес проекти на операторите всеобщо залагат алегорично нарастване на заплащането в сдруженията от 2-3%, и то – върху ниската база от 600-700 лева, което едвам покрива растежа на инфлацията за интервала.

В същото време в енергийния бранш заплащането е неколкократно по-високо, макар че става въпрос за даването на еднообразно значими комунални услуги, като на всичко от горната страна активността и на двата бранша се контролират от КЕВР. Комисията показват като мотив против по-бързото повишение на заплащането във ВиК бранша нуждата от „ усъвършенстването ” му, което, преведено, значи съкращаването на разноски, в това число и за личен състав.

За да се стигне до понижаване на личния състав до общоприетите в страните от Европейски Съюз равнища, са нужни вложения в новаторски решения, с цел да бъдат сменени съответния брой хора с техника. Нещо, което държавният регулатор постоянно се стреми оптимално да орязва, с цел да не се отразява повече от „ обществено допустимото ” върху цените на водата за популацията.

Всичко това демонстрира, че диалозите на срещата в четвъртък няма да са по никакъв начин леки.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР